Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gymnasieskolan

Skolor tvingas anpassa sin kostym

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 05.00

Flera skånska kommuner tvingas skära ner i gymnasieutbildningen till hösten. Minskade elevkullar och den nya möjligheten för eleverna att söka skolor i andra kommuner får stora konsekvenser framför allt för mindre kommuner.


Tove Thell går i nian på Liljeborgsskolan i Trelleborgs kommun, en de kommuner som tappar elever. Hon har sökt det naturvetenskapliga programmet på Cybergymnasiet i Malmö.

– Jag vill inte gå i Trelleborg. På Cybergymnasiet går man antingen förmiddag eller eftermiddag och jag orkar inte med så långa skoldagar, säger hon.

Tove Thell är inte ensam om att söka skola i en annan kommun än i sin hemkommun. Inför det här läsåret har kommunerna i Skåne infört fritt sök, vilket innebär att det går bra att söka vart som helst som förstahandsval, en möjlighet som tidigare bara funnits för friskolorna.

Förra veckan blev det känt att gymnasienämnden i Eslöv går mot ett kraftigt underskott, vilket skapat stor turbulens i kommunen. Elevkullen inför hösten har krympt, och betydligt färre elever från andra kommuner har i det preliminära valet sökt till i Eslöv.

Både från Höör och Hörby, som inte har något eget gymnasium, har det tidigare kommit många elever. Förra läsåret valde 44 procent av niorna i Höör skolan i Eslöv.

I år har bara 24 procent gjort samma val, och många väljer istället att sitta kvar på tåget och åka vidare till skolor i Lund. Hur gymnasiet i Eslöv ska spara är inte beslutat, men program kommer att läggas ner och personal sägas upp.

Även Vellinge, Simrishamn och Höganäs ser ut att tappa elever. Förra året sökte 60 procent av Höganäseleverna den egna gymnasieskolan, men i år är det färre än hälften. Redan nu står det klart att man inte kommer starta det estetiska programmet.

I Trelleborg minskar elevkullen till hösten, samtidigt som betydligt fler elever söker sig bort och färre från andra kommuner söker sig in.

– Vi ska analysera siffrorna och se hur och var det påverkar och vilka förändringar vi måste göra. Naturligtvis måste vi vara beredda på att göra förändringar, säger Lars Mikkelä (M), vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Trelleborg.

Trelleborgseleven Tim Liljeberg är en av de nior som väljer att lämna Trelleborgs kommun.

– Jag har sökt fordon i Sjöbo, det verkar intressant. Jag vill flytta hemifrån och det verkar tråkigt i Trelleborg, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".