Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ängelholm

Socialdemokratisk kritik mot privatisering

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 13.48

Socialdemokraterna i Ängelholm är kritiska till den borgerliga majoritetens förslag att den som vill ta över och driva en kommunal verksamhet i privat regi ska få lov att utmana kommunen.

– Man måste göra en konsekvensanalys, en grundlig sådan, innan man går ut och bestämmer sig för att den här utmaningsrätten ska gälla, säger det Socialdemokratiska oppositionsrådet Britt-Marie Hansson.

Förslaget som kommer från den borgerliga majoriteten innebär att en privat aktör som är billigare och bättre än den kommunala förvaltningen ska kunna ta över verksamheten. Förutsatt att det inte rör sig om myndighetsutövning ska det göras en upphandling. Bakgrunden till förslaget är att den borgerliga majoriteten vill höja kvaliteten på verksamheten samtidigt som politikerna måste spara pengar. Socialdemokraten Britt Marie Hansson menar däremot att de borgerliga politikerna har tagit ett förhastat beslut.

– Man har inte tittat på de personella resurserna, vad som kan inträffa, de ekonomiska resurserna och lång mindre vad som kan hända med våra lokaler. Det tycker jag är helt horribelt, säger hon.

Dessutom är hon kritisk till metoden med utmaningsrätt och menar att initiativet till verksamhetsförändring bör komma från politikerna och inte marknadsaktörer.

– Vi har en politiks organisation som är folkvald och som ska avgöra när verksamheter ska förändras. När någonting ska hända i vår kommun, varför ska vi lämna över det till någon annan, säger Socialdemokraten Britt Marie Hansson.

I Örkelljunga införde man utmaningsrätt redan 2005 och sedan dess har kommunen blivit utmanad två gånger. Bland politikerna i Örkelljunga råder det, likt i Ängelholm, delade meningar om metoden. Centerpartisten Ingemar Johansson menar att utmaningsrätten sätter press på politikerna.

– Alternativet är ju att man politiskt tar ett initiativ. Men det är ju lätt att det inte blir av om det inte finns riktigt politisktändning, säger centerpartisten Ingemar Johansson.

Men folkpartisten Björn Zorec håller inte med.

– Vi har en feg majoritet i Örkelljunga som inte vågar göra det här själv utan gömmer sig bakom en utmanare. Det finns ingen strategi från oss i kommunen om vilken verksamhet man vill lägga ut utan det är upp till utmanarna, säger folkpartisten Björn Zorec.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".