Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Väntetiden till psykiatrin blir kortare

Publicerat måndag 2 mars 2009 kl 15.16

Det ska gå snabbare att få psykiatrisk hjälp i Skåne.
Det är en av de viktigaste frågorna, när psykiatrin nu samlas i en gemensam förvaltning.

Det är de 3000 anställda som årligen tar emot mellan 50 000 och 60 000 patienter inom allmänpsykiatri, rättspsykiatri, beroendevård och barn- och ungdomspsykiatri som nu samlas under en gemensam förvaltning.

Tanken är att alla i Skåne ska få samma möjlighet till bra psykiatrisk vård, och att verksamheterna ska hjälpas åt och tillsammans förbättra kvaliteten. För patienterna ska förändringen främst märkas genom att det blir lättare att få tid inom psykiatrin.

Både Region Skåne och regeringen skärpt kraven på vårdgaranti när det gäller barn- och ungdomspsykiatrin. Vid årsskiftet ska minst 90 procent av patienterna tas emot för ett första besök inom 30 dagar. Något som bara Helsingborgs lasarett, universitetssjukhuset MAS i Malmö och Ängelholms sjukhus uppger att man klarar vid den senaste kötidssammanställningen.

– Under hösten ska alla klara det. Det är en hög ambitionsnivå som läggs på barn och ungdomspsykiatrin. Men vi vill gärna vara med och tävla om att kunna ha en bra tillgänglighet för barn och unga. För det är väldigt viktigt, säger P-O Sjöblom förvaltningschef för Psykiatri Skåne.

Psykiatriforskningen har stadigt minskat de senaste tio åren. Nu har medicinska fakulteten i Lund beslutat att satsa på forskningen genom att både skjuta till pengar och anställa fler professorer. Och att psykiatrin nu samlas under en förvaltning underlättar för forskningen, säger Bo Ahrén, dekanus för medicinska fakulteten vid Lunds universitet: 

– Man kan få mer samordnat patientmaterial och kunna göra studier med samma protokoll på många olika ställen och kunna få igång en forskning ute i sjukvården. Så jag ser väldigt positivt på den här förändringen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".