Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Malmö får inget universitet

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 10.22

Malmö högskola kommer att hindras i sin utveckling och i sina internationella kontakter. Det säger en besviken rektor Lennart Olausson efter beskedet att Malmö högskola inte kommer att få status som universitet.

Det är i en artikel på DN Debatt som högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (FP) skriver att regeringen inte kommer att säga ja till någon av de högskolor, däribland Malmö, som begärt att få bli universitet. Skälet är bland annat att regeringen vill prioritera de 14 universitet som redan finns.  

– Sverige fortsätter att hålla sig kvar inom sina egendomliga nationella ramar, kommenterar Lennart Olausson, rektor på Malmö högskola.

På fredagen lämnar Lars Leijonborg regeringens forskningsproposition till riksdagen. På DN Debatt skriver han att det är viktigare att de 14 universitet som finns får bättre möjligheter än att man inrättar ett femtonde eller sextonde universitet.

När det gäller Malmö högskola säger Lars Leijonborg till Sveriges Radio att skolan redan idag har goda utvecklingsmöjligheter.  

– Malmö högskola är ett utmärkt lärosäte, men när det gäller universitetsbegreppet tycker jag att vi ska reservera det för de lärosäten som har en mycket stor bredd, som till exempel Lunds universitet har, säger Lars Leijonborg.

Malmö högskolas rektor Lennart Olausson beklagar beskedet och håller dessutom inte med. Han anser att det blir ett hinder för Malmö högskolas utveckling och internationella kontakter att inte få universitetsstatus.

– Det är betydligt svårare att gå och säga att man är en högskola när man som vi jobbar med många framgångsrika universitet internationellt, säger Lennart Olausson.

Men enligt Lars Leijonborg avgörs möjligheterna att hävda sig internationellt av den kvalitet man kan prestera, inte av begreppet universitet.

– Ska en högskola klara sig bra i den internationella konkurrensen då måste de fördjupa sig på det de är allra bäst på. Når man kvalitet där, kommer man att hävda sig mycket bra i den internationella konkurrensen som Malmö högskola har gjort på några områden, säger Lars Leijonborg.

Enligt regeringens förslag ska högskolorna och universiteten finansieras i samma system. Även högskolor ska kunna få forskningsresurser och examinera doktorer på områden där de når hög kvalitet.

Ett universitets examensrätt ska också kunna dras in om det inte håller måttet. Skillnaden mellan universitet och högskolor blir att de förra kommer att ha en större bred och ett större finansiellt åtagande från staten. Därmed kommer Malmö högskola inte att få universitetsstatus, trots till exempel hög klass på tandläkarutbildningen. 

– Det är ju bara att påminna om de vallöften som både Moderaterna, KD och även Folkpartiet hade att det enda som betyder något är kvalitet. Håller man kvalitet, så blir man universitet. Det sa man före förra valet, jag tycker att man borde hålla fast vid det, säger Lennart Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".