Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungas åsikter ohörda

Publicerat fredag 15 augusti 2003 kl 14.58
Många gymnasieelever i Malmö upplever att de har svårt att göra sin röst hörd och påverka i samhället. Det visar en ny undersökning som Malmö stad gjort i sammarbete med Ungdomsstyrelsen.
Så mycket som 59 procent av Malmös gymnasieelever anser att de har små eller mycket små möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer i kommunen. – Ungdomarna upplever sina möjligheter till inflytande i kommunala frågor som bristfällig, säger Sólveig Bjarnadóttir, som är projektledare för "Malmös Ungdomsdemokrati" och författare till rapporten. Den nya rapporten ger en generell bild över hur det ser ut i Malmö. Var femte åttondeklass och var femte klass i i gymnasiets årskurs två har deltagit i undersökningen. När det gäller skolan visar rapporten tendenser om missförhållanden i den psykosociala arbetsmiljön, säger Sólveig Bjarnadóttir. – Det är ganska många, framför allt i grundskolan, som säger att våld förekommer och att mobbing är ett stort problem, säger hon. Att majoriteten av ungdomarna anser att de har små eller väldigt små möjligheter att påverka i samhället tycker Agneta Eriksson, skolkommunalråd i Malmö, är oroande. – Ja, det är en allvarlig signal. Rapporten ger oss goda möjligheter till underlag för hur vi ska gå vidare och förbättra ungdomarnas förhållande, säger hon.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".