Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Parkeringsförmån måste bort

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 07.06

Billig personalparkering för anställda i Lunds kommun kommer att tas bort. Även en del som idag parkerar gratis kommer att få börja betala. Bakgrunden är misstanken om att personalparkeringen varit så förmånlig att man borde betala skatt för den.

– Man ska få ett enhetssystem som i princip innebär att de anställda ska betala marknadsvärde, säger Lars-Åke Sjöquist, vd för det kommunala parkeringsbolaget i Lund

Sedan mitten av 90-talet finns det ett kommunstyrelsebeslut om personalparkering vid kommunala förvaltningar i Lund. Det är långtifrån alla anställda som haft möjligheten att köpa ett speciellt parkeringskort, främst har det handlat om skolpersonal vid till exempel Polhem och Katedralskolan. Det kommunala parkeringsbolaget uppskattar att man säljer runt hundra månadskort i månaden. Kortet kostar 350 kronor och ger rätt till parkering vid arbetsplatsen dagtid. Det är personalförvaltningen som vill ha bort de speciella parkeringskorten, som parkeringsbolagets vd Lars-Åke Sjöquist anser är förmånliga.

– I vissa sammanhang i dag kan man säga att vissa som har tillgång till väldigt centrala parkeringsplatser i dag har förmån. Ursprungligen kanske de inte hade det men efter som att priserna stått stilla i 30 år så skulle man kunna säga att det är förmånligt, säger han.

Samtidigt kan flera kommunanställda som idag parkerar gratis räkna med att få betala för parkeringen i framtiden. I dag kostar det till exempel inget för lärarna på Tunaskolan och Järnåkraskolan, och även här ska avgifterna anpassas till omgivningen:

– En del institutioner som idag är utanför systemet kanske kommer att föras in. Det innebär att, om det finns ett marknadspris runt om så kan de parkeringarna också behöva anpassas efter det, säger Lars-Åke Sjöquist, vd för det kommunala parkeringsbolaget i Lund.

Det blir nu arbetsgivarutskottet i kommunen som ska ta ställning till förslaget att skrota personalparkeringskortet och se över gratisparkeringarna.

Margaretha Bengtsson på Skatteverket välkomnar ett sådant beslut, och menar att bollen nu ligger hos kommunen om man vill rätta till misstag som begåtts.

– Kommunen kan ändra sina skattedeklarationer, och de anställda kan ändra sina självdeklarationer och lämna in rättelser i efterhand, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".