Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika dyrt att bli begravd

Publicerat måndag 18 augusti 2003 kl 07.05
Skillnaden mellan begravningsavgifterna på olika håll i Skåne är stor. Dyrast är det i Sjöboförsamlingar som Röddinge och Lövestad, där avgiften ligger på 0.91 procent av lönen. Billigast är det i Hjärnarp-Tåstarp utanför Ängelholm. Där begravningsavgiften är 0.11 procent av lönen.
Alla som är folkbokförda i Sverige betalar begravningsavgift oavsett om de är medlemmar i svenska kyrkan eller inte. Avgiften som bland annat går till gravplats och jordsättning står i relation till lönen, men är också beroende av hur kyrkogården närmast dig ser ut och hur den sköts. Finns det många gamla fina järnstaket som behöver pysslas om på din kyrkogård ja då blir det dyrare än om där bara är rationellt planerade ytor och plana gräsmattor som lätt kan klippas med maskin. Men faktum är att även hur hård jorden är på din hemort har en betydelse för begravningsavgiften. -Måste man spränga sig igenom jorden för att gräva en grav är det klart att det blir dyrt, förklarar Torgny Werger, kanslichef på Lunds stift. I Malmö, Helsingborg och Lund ligger begravningsavgiften på runt 0.2 procent av lönen. För en person med en årsinkomst på 200 000 kronor innebär det 400 kronor per år. En person med samma årsinkomst i Röddinge betalar 1820 kronor. Och det är ofta i små orter i glessbygden som avgifterna är som högst. -Det kan handla om kyrkogårdar i avfolkningsbygd som egentligen är alldeles för stora för den nuvarande befolkningen,säger Torgny Werger. Även befolkningsstrukturen påverkar nämligen avgiften, liksom skattekraften i området. -Det finns många saker som påverkar men jag kan tycka att spännvidden mellan avgiftens storlek på olika håll i Skåne är lite väl stor, säger Torgny Werger.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".