Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Nu får kalvarna vaccin mot blåtunga

Publicerat tisdag 14 april 2009 kl 07.06
Stadiga tag när kalvar vaccineras. Foto: Jenny Loftrup/SR.

Nu inleds nästa fas i kampen mot blåtunga. Det är dags att vaccinera alla lamm och kalvar i södra Sverige innan svidknotten vaknar till liv i vårvärmen.

Varje dag rullar mellan tre och sex bilar med vaccinationsteam ut från länsstyrelsen i Kristianstad och besöker sedan gårdar över hela Skåne. Vaccineringen görs efter löpande-band principen. Veterinären Amanda Engsmar stannar  bilen i Västra Karup på Bjärehalvön. Snabbt drar hon på sig blå skyddskläder och laddar automatsprutan med vaccin. Inne i kostallet rycker de förvånade till när sprutan sticker till i baken och sen är det klart. 

Den fruktade sjukdomen spred sig till Sverige förra året och Jordbruksverket kämpar nu för att utrota blåtunga. Den första stora massvaccineringen är nyss avslutad och där ingick 700 000 djur i södra Sverige.   

Nu är det dags för alla nyfödda lamm och kalvar att vaccineras innan de får springa ut på vårbete. Sedan kommer vaccineringarna att fortsätta under tre år enligt Jordbruksverkets plan. Målsättningen är att 80 procent av alla djur ska vara vaccinerade då. Det är tillräckligt för att blåtunga inte ska kunna sprida sig. 

– Då kommer nästan alla djur vara vaccinerade som svidknotten sticker och blåtunga kommer inte ha en chans att sprida sig, säger Håkan Henriksson, chef för länsveterinärerna i södra Sverige.

Jenny Loftrup

jenny.loftrup@sr.se

Vad är blåtunga?

Blåtunga, bluetongue, är en virussjukdom som drabbar idisslare: nötkreatur, får och getter. Djuren blir febriga och drabbas av svullen slemhinna i mun och nos, sår i munnen och balansproblem. Hos framför allt får kan tungan bli svullen och blåaktig, därav namnet blåtunga. Sjukdomen sprids med svidknott. Människor smittas inte och det finns ingen risk med att äta kött eller dricka mjölk från smittade djur. Främst innebär sjukdomen en plåga för djuren och stora ekonomiska avbräck för djurhållaren. Sedan 2006 har blåtunga spritt sig snabbt över Nordeuropa. Blåtunga är en virussjukdom som drabbar klövdjur. För djurägare kan den innebära mycket stora ekonomiska förluster, men smittan kan inte överföras till människor.

Hösten 2008 konstaterades smittan i Halland, Skåne och Småland. Vilda djur som rådjur, hjort och älgar kan också smittas.

Källa: Jordbruksverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".