Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trelleborgs kommun vill dumpa alger i havet

Publicerat tisdag 19 augusti 2003 kl 16.48
Trelleborgs kommun vill tippa muddermassor från småbåtshamnarna tillbaka i havet. Men eftersom algerna innehåller en hel del tungmetaller, ifrågasätts metoden av myndigheterna. Nu måste kommunen visa att miljön inte skulle påverkas negativt.
- Vi anser att detta är massor som kommer från havet och att de kan återföras till havet. Vi har inga föroreningar som tillkommer utan det är material som anrikas inne i hamnarna, säger Mattias Lindsjö, logistikingenjör på Trelleborgs kommun. I algmassorna finns en mängd tungmetaller som till exempel, kadmium, krom, koppar, bly och zink. Algproblemet som blivit större på senare år innebär att algerna samlas i bland annat hamnar och sprider en dålig lukt när de bryts ner. I hamnen i Smygehuk uppskattar man att det på bottnen ligger en dryg meter tjockt lager av alger, vilket också hotar framkomligheten i hamnen. Hittills har man löst problemet bland annat genom att köra in algerna till en deponi i Malmö, men kommunen är nu alltså på väg att söka tillstånd för att få tippa tillbaka algerna ner i havet igen på speciellt utvalda platser. - Vi har tagit fram ett antal platser där algerna oavsett strömmar kommer ligga kvar, som vi kommer att titta närmare på, säger Mattias Lindsjö.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".