Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Beslut på gång om arkeologiskt centrum

Publicerat torsdag 16 april 2009 kl 16.54

Nu tas ytterligare steg för att förverkliga planerna på ett arkeologiskt centrum i Uppåkra utanför Lund. Imorgon, fredag, beslutar Region Skånes tillväxtnämnd om man tycker att regionen ska gå in med pengar.

Tanken är att det arkeologiska centrumet ska stå klart i Uppåkra år 2014, samma år som man även hoppas att Lund kommer att vara europeisk kulturhuvudstad.

- Byggstarten har vi räknat med ska vara 2010, säger Nils-Ove Mårtensson, tidigare kommunalråd i Staffanstorp och projektsamordnare för planerna på Uppåkra Arkeologiska Center, UAC.

Det handlar om en 4 000 kvadratmeter stor byggnad som kommunala Staffanstorpshus AB erbjudit sig att bygga. Den är tänkt att ligga öster om kyrkan i Uppåkra, intill området för de pågående utgrävningarna. Kostnaden för byggnaden beräknas till 85 miljoner kronor, vilket skulle ge en hyreskostnad på sex miljoner om året.

Tanken är att Region Skåne och Lunds universitet ska stå för driftskostnaderna. Imorgon, fredag, tar regionala tillväxtnämnden i Region Skåne ställning till ett förslag att regionen dels ska gå in med en miljon kronor i stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center och dels, tillsammans med Lunds universitet, stå för de driftskostnader som inte täcks av entréavgifter.

Förhoppningen är att centrumet ska bli en av Skånes stora turistattraktioner och locka 50 000 besökare om året. I byggnaden, som till stora delar kommer att finnas under jord ska man hysa de närmare tio miljoner fynd i Skånes kulturarvsbank som nu lagras i magasin på Gastelyckan i Lund. Med så många besökare måste man lösa trafikfrågan kring Uppåkra kyrka.

- Trafikflödet är alltid en nackdel. Det vi försöker göra i första hand är att utnyttja de markområden vi redan har till parkeringar och naturligtvis att få en kollektivtrafiklinje i så fall från Lund, typ Naturbussen, som ska ha en hållplats där ute, säger Nils-Ove Mårtensson.

Imorgon fredag fattar den regionala tillväxtnämnden sitt beslut. Slutligt beslut i regionen fattas av regionfullmäktige den 22 juni. Lunds universitet har inte fattat något beslut än. Frågan är om lågkonjunkturen kan sätta käppar i hjulet för planerna.

- Det här är ju ett åtagande från 2014, vi hoppas ju faktiskt att hjulen börjat snurra ordentligt tills dess, säger Nils-Ove Mårtensson.

anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".