Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolskjutsolyckor sker utanför skolbussen

Publicerat fredag 22 augusti 2003 kl 13.45
För första gången finns nu samlad statistik kring olyckor vid skolskjutsar. Det är Statens Väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som bearbetat åtta års olycksstatistik.
Bland annat visar statistiken att åtta av tio skolbarn som skadas svårt eller dödas i samband med skolskjutsar finns utanför skolbussen vid olyckstillfället. – Utifrån det material vi har tittat på kan vi konstatera att en övervägande del av de barn som skadas eller omkommer i samband med skolskjutsresor gör det när de springer ut framför eller bakom bussar, säger Anna Anund, forskare på VTI. På Nyvångsskolan i Dalby har man i över 15 år haft något som kallas bussrådet, där man jobbar med ordning och säkerhet både inne i och utanför bussarna. Medlemmarna i bussrådet är också aktiva som bussvärdar på bussarna, vilket enligt skolbusschaufförerna fungerar utmärkt. – Barnen gör ett jättebra jobb, säger busschaufför Maud Nilsson. – De säger till de andra barnen hur man ska bete sig, att man ska använda bälte, sitta ner i bussen, och hålla hyfsad ljudnivå. Och det underlättar förstås vårt arbete.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.