Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilks kräver skadestånd

Publicerat måndag 10 december 2001 kl 06.37
Tidigt i går morse fraktades Lars Vilks omstridda skulptur Omfalos bort från Kullaberg. Konstnären tänker kräva skadestånd.
Företaget Dykma, som anlitats av kronofogden, fraktade bort den en och en halv meter höga betongskulpturen. Lars Vilks hade ursprungligen velat spränga skulpturen idag på Nobeldagen och väntade fortfarande på länsstyrelsens tillstånd att spränga. Han visste inget i förväg om bortforslingen och är nu upprörd. - Det blir väl fråga om skadestånd, säger Vilks. Han är också upprörd över att konstverket fraktats bort utan att någon konstnärlig ledning var närvarande och utan att ägaren var underrättad. Skulpturen fraktades till Malmö hamn av dykföretaget Dykma. Nu på morgonen har skulpturen flyttats över till lastbil. Den ska köras till kronofogden i Helsingborg under dagen. Kennet Andersson på Dykma säger till P4 Radio Malmöhus att det inte var några problem att få bort skulpturen. Det gick enkelt att med ett spett bända loss från den sten där den gjutits fast. P4 Radio Malmöhus reporter var på plats i hamnen i morse och kunde konstatera att konstverket var i ett stycke.

Skulpturerna på Kullaberg

Lars Vilks har blivit känd för sina skulpturer på strandremsan i naturreservatet Kullaberg. Rikskända är Nimis och Arx som började byggas 1980. Det rättsliga turerna kring skulpturerna, som lockat många besökare till området, har varit omfattande och segslitna. Markägaren Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen har försökt få bort dem. Men tidigare i år blev det klart att både Nimis och Arx får stå kvar. Det skedde i och med att Högsta domstolen inte beviljade prövningstillstånd i ärendet. Hovrättens beslut att de båda konstverken skulle få stå kvar stod därmed fast. Däremot beslutades det att konstverket Omfalos som uppfördes för tre år sedan måste forslas bort. Senare sålde Vilks Omfalos till konstnären Ernst Billgren. I augusti i år beslutade kronofogdemyndigheten att Vilks och Billgren skulle ansvara för bortforslingen. Det beslutet fastställde tingsrätten i november i år. Lars Vilks kom på idén att spränga bort Omfalos. Men kronofogdemyndigheten som valt att verkställa domstolens beslut hann före. Det blir nu Lars Vilks som får betala omkostnaderna på 74 000 kronor för att få bort Omfalos. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".