Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÅNE

Svårt förutspå intresse för vårdval i EU

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 05.34
Väljer kanske vård i Europa?

Skåne kan bli den region i landet som påverkas mest, om det fria vårdvalet blir verklighet i Europa. I framtiden kan det bli möjligt för skåningar att söka vård fritt i hela EU, och patienter från andra delar av Europa kan komma hit.

– Ja, man kan ju tro det när man ser på vår geografiska placering, säger Rita Jedlert, som jobbar i hälso- och sjukvårdsledningen i Region Skåne. 

Socialminister Göran Hägglund vill att det fria vårdvalet i Europa ska bli en prioriterad fråga under Sveriges ordförandeskap som inleds i juli. Skånes närhet till kontinenten kan alltså ha betydelse för hur många som kommer att utnyttja det fria vårdvalet, om det blir verklighet. 

Rita Jedlert i hälso- och sjukvårdledningen i Skåne tror inte att så många ur de stora patientgrupperna, som till exempel äldre och multisjuka, kommer att åka iväg för vård. Däremot kan patienter som väntar på bland annat höftleds- eller fetmaoperationer lockas. 

– Framförallt kan det locka dem som är vana att röra sig i Europa, som har språkkunskaper eller som har jobbat i Europa och har kännedom om andra sjukvårdssystem, säger Rita Jedlert. 

Ett fritt vårdval i Europa kommer att ställa stora krav på sjukvården vad det gäller till exempel gemensamma behandlingsmetoder och organisation. Hur den skånska vården kommer påverkas av att andra EU-medborgare kommer hit är svårt att säga, men Rita Jedlert tror inte att det är någon risk att det kan leda till ännu längre vårdköer. 

– De patienter som kommer har också pengar med sig som kan komma den skånska sjukvården till godo, säger hon. 

Frågan är hur stort intresset för att resa iväg för att få vård är. Katarina Rydén och Kristina Lindgren i Malmö har inte känt något behov av utländsk vård tidigare. 

– Skulle det vara något akut hade jag kunnat tänka mig det. Jag hade undersökt om det verkade pålitligt, säger Katarina Rydén. 

– Jag tycker att svensk sjukvård håller en god kvalitet, men det kan ju finnas ett utbud där som kanske inte finns här, säger Kristina Lindgren. 

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".