Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MALMÖ

Dopningsmisstänkt slår tillbaka

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 17.38
Ryttaren Sofia Kroon avfärdar misstankarna om dopning. Foto: Petra Larsson / SR

Det gjordes många fel när Svenska ridsportförbundet i våras avgjorde ett misstänkt dopningsfall vid en hopptävling i Helsingborg. Det menar i alla fall den tidigare dömda, men nu friade, ryttaren själv, Sofia Kroon från Halland. Hon menar att hon inte informerats av djursjukhuset att hennes hästar fått mediciner.

En hopptävling för hästar i Helsingborg i februari i år blev startskottet för ett av svensk ridsports mest omtalade och segdragna dopningsfall. Ryttaren Sofia Kroon fälldes av Svenska ridsportförbundet för dopning eftersom hennes hästar fått mediciner för nära in på tävlingen. En dom som Riksidrottsnämnden, RIN, sen rev upp i förra veckan.

Sofia Kroons två hästar hade fått medicinering för nära inpå tävlingen i Helsingborg och vid närmare kontroll visade det sig att det ena fallet var att klassa som dopning eftersom två olika preparat hade använts.

Domen dröjde, och när den väl kom var den en av de hårdaste i svensk ridsports historia; diskvalificering från tävlingen och 15 månaders avstängning – en dom som för en knapp vecka sedan revs upp av Riksidrottsnämnden.

Anledningen till att RIN valt att riva upp Ridsportförbundets beslut är att inga dopningsprov togs. På tävlingen i Helsingborg fanns inte den korrekta utrustningen för att dopningsprover, och RIN menar att om inga positiva dopningsprover finns så kan en avstängning heller inte vara aktuell.

Sofia Kroon kallade i dag till presskonferens för att ge sin sida av saken och kommentera den nu upprivna dopningsdomen. Hon menar att hon inte informerats om att hästarna fått otillåtna preparat och säger också att hon inte fått information om att hästarna injicerats i lederna med det andra läkemedlet, utan enbart under huden, vilket skulle innebära en karenstid på endast 96 timmar, inte 14 dagar.

– Det är väldigt viktigt det här att jag fick ingen information skriftligt på djursjukhuset, sa Sofia Kroon i dag under en presskonferens.

Tidigare har hon fått skriftlig information när det gällt preparat med karenstid, men på djursjukhuset säger man att informationen överlämnats muntligt och att man varit mycket tydlig med karenstiden och att hästarna inte skulle kunna tävla på två veckor.

Men Riksidrottsnämnden tar i sin motivering alltså inte hänsyn till om Sofia Kroon gjort fel eller inte, utan fokuserar enbart på att Svenska Ridsportförbundet inte tog några blod- eller urinprov från hästarna på tävlingen i Helsingborg. Både Sofia Kroon och hennes pappa Göran Kroon berättade under dagens presskonferens att de bett tävlingsledningen att ta blodprov, men att det inte skett.

Svenska ridsportförbundet står fast vid den första bedömningen av fallet. Ordförande Bo Helander påpekar att RIN endast granskat grunderna för beslutet, inte själva fallet.

– Riksidrottsnämnden har överhuvudtaget inte prövat vad Sofia Kroon har gjort eller inte gjort, utan de har bara titta på vilken regel som ska användas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".