Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Pensionärerna kommer när det är som tuffast

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 15.02

Till helgen öppnar ett telefonnummer dit pensionerade, tidigare sjukvårdsanställda, ska kunna ringa för att anmäla sig om de kan tänka sig att hjälpa till när den stora massvaccinationen mot svininfluensan sätter igång.

– Blir det här en tung belastning så behöver man många hjälpande händer och fötter i många olika funktioner, säger Region Skånes smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson.

Redan nu har många hör av sig för att anmäla sitt intresse att få hjälpa till under massvaccinationen. För att få ordning på den nygamla personalen inrättar man nu alltså ett callcenter dit de får ringa och anmäla sig.

– Det är glädjande att se att vi har väldigt många solidariska människor som hört av sig för att erbjuda sig att hjälpa till, säger smittskyddsläkare Hans-Bertil Hansson.

Extraresurserna kommer antingen att hjälpa till i den ordinarie sjukvården eller hjälpa till med själva vaccineringen som beräknas dra igång i början på oktober.

Region Skåne håller fast vid sin plan att börja med vårdpersonal och riskgrupper och förskole- och skolbarn, och sedan inleds den allmänna vaccinationen. Den kommer att gå till på så vis att kallelser går ut åldersvis från den vårdcentral där patienterna är listade. Där uppmanas man att besöka sin vårdcentral en viss vecka.

Region Skåne öppnar nu också för att företagshälsovården kan få hjälpa till, men då måste en noggrann rapportering ske till respektive anställds vårdcentral. Hur vårdcentralerna ska klara vaccinationen med personal och lokaler är upptill varje vårdenhet att planera, säger Hans-Bertil Hansson.

På vårdcentralen i Sjöbo är planeringen i full gång. Där hoppas man kunna ta in extrapersonal, och man tror inte heller att lokalerna kommer räcka till de drygt 14 000 patienterna.

– Vi tror vi behöver andra lokaler och serva de mindre orterna med vaccin i kommunen för att uppnå en hög nivå av befolkningen som vaccinerar sig, säger Per Olsson, verksamhetschef på Sjöbo vårdcentral.


Petra Haupt
petra.haupt@sr.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".