Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hälsoval Skåne

Många vårdcentraler har inte löst kvälls- och helgmottagning

Publicerat torsdag 10 september 2009 kl 04.00
1 av 2
Intensiv planering på vårdcentralen Södertull i Lund. Foto: Petra Haupt/SR
2 av 2
Får fler att serva med joursjukvård.

Jourläkarcentralerna i Skåne läggs ner senast vid årsskiftet, men fortfarande är det inte helt klart på alla håll hur skåningarna ska tas emot på kvällar och helger.

Se hur din vårdcentral löst öppettiderna:

I Lund stänger jourläkarcentralen redan första november, och primärvårdens patienter hänvisas till en kvälls- och helgmottagning på vårdcentralen Södertull.

Ingrid Kallenberg är listad på vårdcentralen Måsen i Lund, och hon gillar inte att jourläkarcentralen stänger.

– Det är bättre att ha på lasarettet där det finns alla möjligheter. Får folk plats där över huvud taget, undrar hon.

Kvälls- och helgmottagningen på vårdcentralen Södertull kommer att vara öppen till klockan 21.00 på vardagskvällar och 09.00-17.00 på helger.

Mottagningen ska hjälpa alla patienter som valt att lista sig på primärvårdens 14 vårdcentraler i Lund och i kranskommunerna.

– Det är naturlightvis en utmaning. Vi kommer att bedöma patienterna och hänvisa till de vårdcentraler där man är listad, men är det akut är man givetvis välkommen, säger Åsa Engblom, verksamhetschef på Södertull.

Alla jourläkarcentraler i Skåne läggs ner senast vid årsskiftet efterson vårdcentralerna genom hälsovalet ansvarar för sina patienter även på kvällar och helger. Men i till exempel Malmö-, Helsingborgs- och Kristianstadområdet är det fortfarande inte riktigt klart hur jourtiderna ska lösas inom den offentliga primärvården. På andra håll, som i till exempel Eslöv, samarbetar den offentliga primärvården med en privat mottagning.

Lundabon Sara Strelert är delvis positiv till att det blev just Södertulls vårdcentral i Lund som fick kvälls- och helgmottagningen.

– Vi bor närmare Södertull, så det är väl en fördel. Det är de kortare öppettiderna som är bekymret, och att man i så fall får åka till barnakuten, säger hon.

Jourläkarcentralerna har längre öppettider än vad kvälls- och helgmottagningarna kommer erbjuda, och därför finns det en oro för att trycket kommer att öka på de redan hårt belastade akutmottagningarna. Men Ingrid Bergman, närsjukvårdschef i området Lund-Ystad, tror att sjukvården i Lundaområdet avlastas av att sju privata mottagningar öppnat.

– Det gör att antalet besökstider på dagtid ökar, och då minskar trycket på kvällar och helger. Sedan kommer de här sju vårdcentralerna också ha öppet på kvällar och helger, säger Ingrid Bergman.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".