Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eslöv

Betkampanj sänker hastigheten

Publicerat fredag 18 september 2009 kl 04.50
1 av 2
Dagligen kommer 600 lastbilar och traktorer med betor till sockerbruket i Örtofta. Foto: Tobias Wallin
2 av 2
Malin Gunnarsson, trafikingenjör i Eslöv. Foto: Tobias Wallin

Årets betkampanj är i full gång och från hela Skåne rullar nu lastbilar fullastade med sockerbetor till sockerbruket Örtofta utanför Eslöv. Något som inte uppskattas av alla.

För att göra trafikmiljön säkrare i några av samhällena där man oroat sig har man därför sänkt hastighetsgränsen från 50 km till 30 km.

– Det handlar om Flyinge, Harlösa och Örtofta där vi på utvalda sträckor sänkt hastigheten säger Malin Gunnarsson, trafikingenjör på Eslövs kommun.

Det var vid årsskiftet 2006 som sockerbruket i Köpingebro stängde och många av betodlarna började istället leverera till Örtofta. Något som gjorde att många boende i samhällena på väg till bruket oroade sig för den ökande trafiken.

– Vi tar varje dag emot 600 ekipage med betor, vilket är unge för tjugotusen ton med betor, säger Bengt Högberg, fabriksdirektör på sockerbruket i Örtofta.

Oron och klagomål från lokalbefolkningen gjorde att Eslövs kommun på prov 2007 införde 30 km/tim som hastighetsgräns genom Flyinge samhälle. Något som i utvärderingarna uppskattades och gjort att man utökat antalet sträckor med max 30 km.

– Det funkade ju bra och de boende uppskattade det och hastigheterna sänktes faktiskt, säger Malin Gunnarsson.

Men kommunen är inte ensamma med att jobba för  att göra transporterna säkrare och hastigheterna lägre. På sockerbrukat jobbar man också aktivt med frågan säger Bengt Högberg.

– Det är ju hela tiden en dialog med transportörerna. Vi har ju krav på egenkontrollprogram så de måste uppge om de väljer någon annan väg än den rekommenderade, så det har vi full koll på, säger Bengt Högberg.

Även om kommunen, boende och sockerbruket är nöjda med att man på en del sträckor sänkt hastigheten så kommer man efter den 15:e januari, då betkampanjen avslutas, åter höja hastigheten till 50 genom samhällena.

– 30 km året runt är givetvis önskvärt, men det skulle nog inte vara så populärt med tanke på transportpolitiska mål och liknande man måste ta hänsyn till, avslutar Malin Gunnarsson.   

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Betkampanj betyder enligt flera uppslagsverk att man utför en särskilt insats vid skördeperioden av sockerbetorna i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".