Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MALMÖ

Tyst om genmodifierade djur

Publicerat tisdag 15 september 2009 kl 05.32

Genmodifierade grödor har debatterats en hel del de senaste åren. Men det är inte alls samma debatt om genmodifierade djur, trots att de blir allt vanligare inom forskningen, enligt forskaren Malin Ideland vid Malmö högskola.

Genmodifiering innebär att man tar bort, lägger till eller förändrar en gen hos ett djur. Tekniken används bland annat för att ta fram nya läkemedel och har revolutionerat den biomedicinska forskningen. Därför används fler försöksdjur. 2007 användes en miljon försöksdjur i Sverige, de allra flesta möss, och hälften av dem var genmodifierade.

Malin Ideland vid Malmö högskola och Tora Holmberg, sociolog i Uppsala, har i tre år forskat kring diskussionen om de genmodifierade försöksdjuren.

– Dels har man inte alltid kunskap om vad som kommer att hända vid en genmodifiering, säger Malin Ideland. Det kan leda till att man får fram möss som saknar underkäke eller har för små framfötter, något som skapar problem för djuren.

– Dels kan man säga att tekniken utmanar våra gränser för vad man kan göra med kroppar.

Malin Ideland och Tora Holmberg har intervjuat forskare och de som sitter i de djurförsöksetiska nämnderna - och slutsatsen är att det som diskuteras mest är teknikaliteter, medan de stora frågorna inte tas upp.

Och det kan bland annat bero på oviljan hos dem som jobbar med djurförsök att prata om problemen.

- Jag tror det handlar om både rädsla och skam, säger Malin Ideland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".