Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Malmö söker extraföräldrar

Publicerat lördag 10 oktober 2009 kl 11.15

Malmö stad behöver fler som ställer upp som extraföräldrar. Alltfler ensamkommande flyktingbarn och andra barn som saknar föräldrar har gjort att efterfrågan på särskilt förordnade vårdnadshavare ökat.

Hossein Mirdamadian är sedan drygt ett år tillbaka förordnad vårdnadshavare åt 17-årige Mojtaba Fayazi som kommit ensam från Afghanistan. Hossein Mirdamadian hoppas att fler vill ställa upp och hjälpa till.

– Jag känner att de behöver hjälp här i Sverige. De kan inget om landet eller om hur samhället fungerar och har stort behov av någon som har erfarenhet av det här samhället, säger han.

Som särskilt förordnad vårdnadshavare blir du i princip en förälder - den enda skillnaden är att barnet inte bor hos dig. Du ansvarar för skolgång, går på föräldramöten och utvecklingssamtal, sköter kontakt med vården och andra myndigheter och ansvara även för den unges ekonomi. Det innebär också mycket sociala kontakter.

– Man skapar en relation som en vuxen har med sina egna barn. Man kan till exempel bjuda hem dem att äta med familjen så att de känner att de inte är ensamma, säger Hossein Mirdamadian.

Särskilt förordnade vårdnadshavare kan tilldelas vid olika tillfällen, till exempel till ensamkommande flyktingbarn som fått uppehållstillstånd men också till andra barn som av olika anledningar inte har en vårdnadshavare. Just nu är behovet stort i Malmö, och minst 25 nya personer behövs.

Malmö stad har skickat ut information till alla sina anställda och har dessutom anställt en socialsekreterare som ska ansvara för rekryteringen. Arbetet är ideellt men ändå mycket belönade tycker Hossein Mirdamadian.

– Man känner att man gör rätt. Jag kom själv som flykting och jag vill hjälpa precis som jag önskar att någon hade hjälpt mig när jag kom till Sverige, säger han.

Läs mer på Malmö stads hemsida:
www.malmo.se/vardnadshavare (extern länk)

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".