Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Rosengårds gängledare ska stoppas

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 05.00
Börje Aronsson. Foto: David Rasmusson/SR.

Efter nästan ett halvår med dygnet runt bevakning i området Herrgården i malmöstadsdelen Rosengård så inleder polisen en ny fas i sitt arbete. Nu ska man rikta in sig på ledarna för de kriminella gängen.

– Den höga polisiära närvaron har gjort att vi kunnat kartlägga de kriminella gängen på området. Underrättelseläget är mycket gott och nu ska vi arbeta vidare med att lagföra de som är anstiftare till mycket av oroligheterna, berättar Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård.

Det är snart ett halvår sedan det beslutades att polisen skulle vara närvarande i området Herrgården dygnet runt. Bakgrunden var de många anlagda bränderna och den ökade oron i området.

Antalet bränder har nu minskat kraftigt och sammanlagt har polisen i kommenderingen på Herrgården gjort 153 gripande eller omhändertagande, den vanligaste förseelsen har varit ringa narkotikabrott. Kommenderingens syfte var framförallt att återställa lugnet i området, men nu går arbetet in i en ny fas.

– Steg två innebär en fortsätt hög polisnärvaro, men vi kommer arbeta lite annorlunda. Vi kommer ha mer civilklädd personal, arbeta mer med spaning och ha fler riktade insatser, säger Börje Aronsson.

Varför vill ni göra det?

– Vi vill ha bort de kriminella nätverken. Det finns en god rekryteringsbas för nätverken i stadsdelen. Det handlar framförallt om unga män som inte kommer vidare i det svenska samhället utan fastnar i stadsdelen och då är det lätt att de väljer en kriminell bana.

Det har ännu inte tagits några beslut om vad som ska hända med poliskommenderingen på Herrgården i framtiden, men Börje Aronsson har lämnat in ett förslag till polismyndigheten i Skåne om en fortsättning även under 2010, något han hoppas och tror blir verklighet.

– Om man tittar på förslaget till verksamhetsplan för hela polismyndigheten i Skåne så är Rosengård det område som har högst prioritet. Utifrån den prioriteringen så räknar vi med att få de medel vi äskat, säger Börje Aronsson.

David Rasmusson

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".