Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Skånska sparbanker går samman

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 10.31
De bildar ny bank till nyår. Foto: Anna Bubenko/SR.

Sparbanken Syd sällar sig till Sparbankerna Finn och Gripen. Vid årsskiftet bildar de en ny stor skånsk sparbank med sikte på att få kunder i hela Skåne och på Själland.

Den nya banken kommer att ägas av tre stiftelser. Störst blir Sparbanken Finns stiftelse med 60 procent av aktierna, de andra två får vardera 20 procent. Tillsammans har de tre bankerna i dag 40 kontor i Skåne, fördelat på Österlen, i mellersta och nordvästra Skåne. Det finns inga planer nu på att banta kontorsnätet. 

– Det är vi överens om. Vi har gjort lite saneringar i kontorsnätet och står på rätt så lika fot där, säger Staffan Olander, vd för Sparbanken Syd. 

Förslaget om den nya banken kommer från Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen, och har nu godkänts av Sparbanken Syds styrelse. I mars och april ska Sparbanken Syds huvudmän ta ställning till förslaget vid två extrastämmor. Den nya banken kommer att ha 750 medarbetare, 260 000 privatkunder och 21 000 företagskunder, och beräknas vara igång senast från den 1 januari 2011. Vad den ska heta är ännu inte klart. Huvudkontoret placeras i Malmö.

Sparbanken Syds ägarstiftelse bildas i höst och beräknas få ett kapital på en miljard där en del av avkastningen ska gå till lokala projekt på Österlen. Beräkningen bygger bland annat på vad bankens Swedbankaktier var värda den 30 juni 2009. Därför kommer börsutvecklingen att ha betydelse för hur stort stiftelsekapitalet kommer att bli.

– Vi har väl god anledning att tro att börsutvecklingen inte ska vara negativ. Det är mera sannolikt att det kan bli en något större penningpott än en mindre, säger Staffan Olander.

Den nya banken siktar på hela Skåne som sin marknad och Själland. Nästa år ska ett kontor öppnas i Köpenhamn. Målsättningen är att öka affärsvolymen med nästan 38 procent om fyra år jämfört med idag. Med en större bank kommer möjligheterna att göra större affärer. Men risktagandet ska vara det traditionella. Banken ska hålla sig till regionen och till de kunder som finns här. 

– Jag ser ingen risk att vi skulle fara iväg eller göra affärer som är riskfyllda, säger Lars-Erik Skjutare, vd för Sparbanken Finn som blir vd för den nya banken.

Men med tanke på traditionen, vad ska ni i Danmark att göra?

– Danmark ligger på lite längre sikt. Men det är också så att vi ska följa våra kunder. De rör på sig och sitter inte exakt på samma ställe, säger Lars-Erik Skjutare.

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".