Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Bompeng för taxi ska ge bättre service

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 13.16
Bünjamin Salievski på Taxi kurir är positiv till avgiften om servicen blir tillfredställande. Foto: Melissa Dahlqvist/SR

Fastighetsbolaget Jernhusen vill få mer kontroll över taxitrafiken vid Malmö C i och med att Citytunneln öppnar i december. Därför vill man nu ta ut en avgift av varje taxibil som passerar centralen.

Den planerade avgiften ska uppgå till 16 kronor för varje taxibil, och ska täcka fastighetsbolagets kostnader för att organisera taxitrafiken runt Centralen.

– Vi ska försöka skapa den struktur som saknar nu. Vi ska ställa krav på de bolag som ansluter i vårt system, om hur man sätter priser, hur man redovisar, hur man möter sin kund, så att resenärerna alltid ska känna sig trygg när de väljer en bil på Malmö C, säger Håkan Hultberg, Jernhusens projektledare för Malmö C.

I dag finns det inga regler för taxibilarna på Malmö C.

Men när Citytunneln öppnar planerar Jernhusen att ha en in- och utpassage med bom för att ha kontroll på vilka taxibilar som passerar. Resenärerna kan också genom en skärm få veta vilka priser taxibolagen tar och vilken utrustning som finns i bilarna.

Även om kunden kommer att få betala ungefär 16 kronor mer per resa tror ändå Håkan Hultberg att kunderna tjänar på det i längden.

– De 16 kronorna kommer att finnas med på taxikvittot. Samtidigt kan man säga att i förhållande till den situation som råder idag där man har svårt att uppfatta prissättningen så kan det trots allt en mindre kostnad med 16 kronor och sen en seriös prissättning, säger Håkan Hultberg.

Bünjamin Salievski som arbetar som taxichaufför på bolaget Taxi kurir och tycker att organisationen på Malmö C är dålig idag. Han välkomnar avgiften om det blir bättre kontroll.

– Kommer servicen att vara tillfredställande så tycker jag att det är okej, säger Bünjamin Salievski.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".