Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Datorer gör skolarbetet lättare

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 05.47
Josefin Mårtensson visar sin nya dator. Foto: David Rasmusson/SR.

Fler elever i Malmös skolor ska utrustas med datorer. Kommunstyrelsen har avsatt 30 miljoner kronor till att förbättra skolresultaten genom ökat IT-användning på skolorna. På Pauligymnasiet har man redan börjat med en IT-satsning. I dagarna har 300 datorer delats ut till eleverna.

– Det kommer underlätta jättemycket för oss i skolarbetet, säger Josefin Mårtensson som går andra året på gymnasiet.

Vad är det man kan göra på datorn under en lektion?

- Förutom att man kan anteckna så kan man titta på nyhetsinslag, läsa tidningsartiklar eller se på vissa Youtube-klipp. Sedan kan vi skicka mail eller skicka in våra arbeten till läraren.

Det råder full aktivitet i klassrummet. Alla eleverna har nyss fått en egen bärbar dator och är fullt sysselsatta med att undersöka alla finesser. Och det här kan komma att bli en vanlig syn på Malmös skolor framöver. I den tilläggsbudget på totalt 137 miljoner kronor som kommunstyrelsen lade fram i måndags är 30 miljoner avsatta till IT i skolan. Man vill bland annat att bygga ut nätverken på skolorna och i höst är det tänkt att man ska starta ett lånedatorsystem för eleverna.

Bland annat hänvisar man till studier som visar att framförallt svagpresterande pojkar främjas av att använda sig av datorer i undervisningen.

Att eleverna på Pauli nu får en egen bärbar dator har inget med kommunstyrelsens nya satsning att göra, utan det var bestämt sedan tidigare. Men Pauligymnasiet har fungerat som något av ett pilotprojekt för datasatsningen. Förhoppningen är att datoranvändningen kommer att märkas i elevernas betyg.

– Datorerna i sig ger inte automatiskt bättre betyg. Men det som sker när elever har till gång till IT är att lusten och glädjen i utbildningen ökar och därmed ökar också viljan att delta, ansvarstagandet och därigenom kommer ökade resultat. Detta visar både svensk och utländsk forskning, säger Edward Jensinger, rektor på Pauli gymnasium.

Men satsningen är inte gratis. Bara inköpen av den 300 datorerna som nu delas ut på Pauligymnasiet kostar cirka 900 000 kronor, och sedan tillkommer kostnader för bland annat nätverk och projektorer.

– Jo, det kostar pengar. Men samtidigt kommer det här vara något som sker på alla skolor inom en snar framtid. Delvis beroende på elevernas behov av detta men också beroende på skolverkets instruktioner och styrdokument som kräver att vi ska jobba mer med IT. Så kostnaden kommer antingen nu eller senare och vi väljer att ta den nu, säger Edward Jensinger.

En del friskolor har ju varit väldigt tidiga med det här. Varför har det tagit längre tid för de kommunala skolorna att hänga på trenden?

– Det handlar om ekonomi. Vi spelar inte riktigt i samma serie när det handlar om lagstiftning och ekonomi. Nu börjar vi komma ikapp, och snart är lagstiftningen ändrad på skolområdet.

David Rasmusson

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".