Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

40-gräns i Malmö börjar gälla

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 15.02
Karta över 40-gränser: Malmö stad.

Från och med måndagen så sänks hastighetsgränsen i stora delar av centrala Malmö till 40 kilometer i timmen. Syftet med sänkningen är främst att minska antalet olyckor men också att spara miljön.

– Man tror inte att det spelar så stor roll, men vad det gäller krockvåldet så gör de här tio kilometerna i timmen väldigt stor skillnad, säger biträdande närpolischef Kennie Kullander.

Hur tror du Malmöborna kommer klara att följa det här då?

– Det tror jag nog ska gå bra. Vi har ju haft tidigare försök med till och med 30 kilometer i timmen på Amiralsgatan som är rätt så kraftigt trafikerad. Då var det lite knorr i början men det blev bra, säger biträdande närpolischef Kennie Kullander.

Från och med måndagen så gäller det alltså att lätta på gasen i Malmö. I nästan hela centrum så sänks nu hastigheten till 40 kilometer i timmen bara vissa utvalda gator är undantagna. Huvudsyftet med sänkningen är att det ska ske färre olyckor men man vill också minska bullret och utsläppen från trafiken.

Malmöbilisten Jack Christiansen är tycker att det är bra att hastigheten nu dämpas.

– Det tycker jag är helt okej, det händer ju så många olyckor, säger Jack Christiansen.

Brukar du själv hålla hastighetsgränserna?

– Nuförtiden gör jag det. I yngre dar var jag lite mer slarvig.

Miljöpartiet i Malmö ville egentligen att 40-gränsen skulle gälla hela området innanför inre ringleden, och en sådan utveckling är möjlig på lång sikt men inte inom den närmaste tiden säger tekniska nämndens ordförande, Emanuel Morfiadakis (S).

– Man kan inte vara främmande för tanken att det kan utökas även i resten av Malmö, men det ligger lång ifrån idag.

Hur långt ifrån?

– Ja, den här försöksverksamheten kommer att pågå minst ett helt år, säger Emanuel Morfiadakis (S).

Förrutom i centrala Malmö så sänks även hastighetsgränsen i Tygelsjö och Västra Klagstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".