Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vollsjö

Vollsjösyskon får rätt mot kommunen

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 16.18

Två av syskonen till den pojke som väntar på sin dom för mordet på sin syster i Vollsjö, har fått rätt mot Sjöbo kommun. Nu måste kommunen fatta nya beslut om att placera syskonen i familjehem.

De bägge syskonen, en 17-årig pojke och en 18-årig flicka, flyttade i somras på eget bevåg tillbaka till de familjehem där de bott under stora delar av sin uppväxt. Pojken flyttade redan i mitten av juni och har för länsrätten berättat att han inte stod ut i hemmet i Vollsjö på grund av bråk, kränkningar och våld. Efter mordet på hans 19-åriga storasyster i början av augusti, flyttade även den 18-åriga lillasystern. Hon beskriver hur hon behöver stöd och trygghet för att kunna slutföra sina studier och att den tryggheten finns i hennes tidigare familjehem. 

Sjöbo kommun avslog dock deras begäran om en formell placering. I pojkens fall var skälet att hans biologiska mamma sa nej. I flickans fall var skälet att kommunen tyckte att hon fick tillräcklig hjälp genom att kommunen ger henne ekonomiskt stöd. Men länsrätten underkänner kommunens argumentation och tycker inte att Sjöbo kommun har utrett syskonens behov av familjehemsplacering. I pojkens fall har dessutom mamman ändrat sig och motsätter sig inte längre att han placeras i familjehem. I hans fall har därför kommunen redan sagt att man kommer att fatta ett nytt beslut. 

Länsrätten skriver i domen att syskonens behov av familjehemsplacering är uppenbart, mot bakgrund av deras svåra uppväxt och det uppmärksammade mordet på systern. 

Deras lillebror, som fyller 16 år i år, väntar sedan den 9 november förra året på sin dom. Då konstaterade Ystads tingsrätt att bevisningen för att han mördat sin syster i början av augusti var övertygande, men att straffet inte kan bestämmas förrän det gjorts en rättspsykiatrisk utredning. Den utredning som gjordes granskas nu av Socialstyrelsens rättsliga råd som inte väntas komma med sitt utlåtande förrän i början av mars. 16-åringen släpptes ur häktet efter domstolens beslut, men blev omedelbart tvångsomhändertagen enligt Lagen om vård av unga. Han finns nu på ett ungdomshem. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se

Fakta: Vollsjömordet

Kvällen den 3 augusti hittas den 19-åriga kvinnan död på familjens gård i Vollsjö. Kroppen låg gömd under bråte i ett förrådsutrymme.

Kvinnan har blivit skjuten två gånger i huvudet och troligtvis är mordvapnet ett salongsgevär som förvarades på gården i ett vapenskåp.

Kvinnans 15-åriga bror greps tidigt. Bevisningen mot honom är bland annat hans förmåga att hantera vapen och att han kände till var ett blodigt bylte kläder och örngott fanns gömt. Den döda kvinnan ska också ha varit rädd för sin lillebror.

Tingsrätten anser att övertygande bevisning föreligger om att 15-åringen är skyldig till mord. Rätten har beslutat att pojken ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Först efter undersökningen kommer tingsrätten besluta vilket straff pojken ska få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".