Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stökiga elever föremål för Arbetsmiljöverket

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 16.08

Värner Rydénskolan i Rosengård i Malmö har sedan en tid tillbaka stora problem med att några högstadieelever gör skolan otrygg både för elever och personal. Det har nu gått så långt att det lokala skyddsombudet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi har sedan en tid tillbaka haft en grupp elever som ställt till det, och i dag upplevde man att situationen blev akut, säger Jytte Lindborg, barn- och ungdomschef i Rosengård.

Enligt Jytte Lindborg har ingen kommit tillskada på skolan, men i skyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket står det att de stökiga eleverna utsätter både elever och personal för hot och våld, och att skolan har blivit en mycket otrygg arbetsplats.

De störande eleverna har upprepade gånger fått undervisning utanför skolan, och föräldrarna har kallats in. Vid vissa tillfällen har polis till och med fått ingripa. Redan i nästa vecka kommer Arbetsmiljöverket att göra en inspektion på Värner Rydénskolan.

Barn- och ungdomschefen Jytte Lindborg har i dag suttit i möte med skolledning och personal, och den akuta situationen ska nu lösas genom att gruppera om både elever och personal.

– Vi kommer att sätta in extra personal som hjälper till att finnas nära och i det akuta läget få ner stämningarna. När vi väl fått det lugnt kan vi också verka långsiktigt, säger Jytte Lindborg.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".