Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Skånska kommuner får betala miljoner i parkeringspengar

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 08.13

Sveriges kommuner tvingas betala moms på sina parkeringsavgifter i efterhand. Det slår regeringsrätten fast i en dom. För Malmös del handlar det om 20 miljoner.

Frågan om kommunerna skulle betala moms för de parkeringsavgifter de tar ut för att folk ska få parkera på deras gator och på de kommunala parkeringsplatserna togs upp redan 2003.

Kommunerna ville inte betala moms medan Skatteverket tyckte att de skulle göra det.

Sedan har det här ändrats fram och tillbaka. Stockholms stad överklagade beslutet ända upp till regeringsrätten som nu slagit fast att moms visst ska betalas på kommunens parkeringsavgifter. Detta eftersom det finns ett visst samband mellan den avgift som kommunen sätter för parkering på gatorna och den avgift som privata aktörer bestämmer sig för att ha.

Regeringsrätten menar att det ur konkurrens- och skatteneutralitetssynpunkt skulle bli snedvridet om olika sorters parkeringsverksamhet skulle ha olika skatteregler.

För Malmö stads del innebär det här nu att man får betala drygt 20 miljoner kronor till skatteverket för parkeringsavgifterna man fick in under förra året.

För Helsingborg handlar det om strax under tio miljoner kronor och Kristianstad nästan tre miljoner. I en mindre kommun som Ängelholm rör det sig om strax under 800 000 kronor. I Malmö har man budgeterat för det här beslutet men Eva Svenning som arbetar på gatukontoret säger att det här får konsekvenser för kommuninvånarna i det långa loppet.

Överskottet från parkeringsavgifterna går nämligen till drift och underhåll av gatorna och nu blir det mindre pengar till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".