Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Vite för sena hembesök dröjer

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 16.15

Trots att det står i avtalet mellan Region Skåne och vårdföretaget Carema att vite ska utgå om företaget inte klarar att hålla de avtalade tidsgränserna för hembesök, har inga viten hittills utkrävts. Först i april kan det bli aktuellt att göra vitesavdrag.

Vårdföretaget Carema, som sedan snart ett år tillbaka sköter den akuta hembesöksverksamheten till framför allt äldre i Skåne, har haft problem att göra besöken i tid. Enligt avtalet ska 80 procent av besöken göras inom fyra timmar, och resten inom åtta timmar. I själva verket har knappt hälften av besöken gjorts inom fyra timmar och var femte patient har fått vänta längre än åtta timmar på läkarbesöket.

Enligt avtalet ska ett vite på tre procent av ersättningen för ett kvartal utgå om hembesök tagit längre än fyra timmar, och på sju procent om läkaren kommit senare än åtta timmar. Om det tagit för lång tid att komma fram på telefon, vilket det också finns avvikelserapporter om, ska tre procent av ersättningen räknas av.

Det betyder att 13 procent av ersättningen för ett kvartal kan hållas inne i vite, och med den besökstakt som Carema hittills haft kan det handla om drygt 700 000 kronor för ett kvartal.

Trots Caremas problem har alltså inga pengar hållits inne. Först nu har Carema fått ett brev om att Region Skåne kommer kräva vite från april, om man efter det bryter mot tidsgränserna. Att man avvaktat så länge är inte konstigt, anser regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M). Det hänger ihop med att Caremas bilar inte blivit utlarmade i tillräcklig utsträckning.

– Det är två parter i ett avtal. Vi har sagt att vi behöver drygt 18000 hembesök, och de har vi inte kunnat leverera i fjol. Då kan vi inte kräva vite av Carema, säger han.

Jerker Swanstein säger att man måste ha en viss ödmjukhet inför att det handlar om en ny verksamhet.

– Men från och med nu kommer vi lite tuffare tillämpa de här bestämmelserna.

Marlene Stigsdotter, regiondirektör för Carema södra Sverige, har ännu inte sett brevet om vitet, men säger till P4 Radio Malmöhus att målsättningen är att klara tidsgränserna i april.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".