Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Läkarkonsulten mister hälsovalsavtal

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 16.46

Region Skåne säger med omedelbar verkan upp avtalet med den privata hälsovalsenheten Läkarkonsulten i Malmö. Enligt regionen har en läkare med indragen legitimation jobbat där, och man har även saknat läkare med rätt kompetens. Det ska även ha rört sig om fusk med listningen.

– Det skulle jag vilja kalla det. Det är mycket oklara underlag som de har lämnat in med gamla underskrifter. Det är mycket tydligt i vårt regelverk att så inte får ske, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen i Region Skåne.

Läkarkonsulten i Malmö var tidigare en helt privat läkarmottagning men godkändes i höstas som hälsovalsenhet och startade i december. Enligt Gilbert Tribo fick man snabbt signaler om att patienter som valt en annan mottagning var listade hos Läkarkonsulten, och när man i januari gjorde oanmälda besök upptäcktes bland annat att det saknades läkare med specialistkompetens i allmänmedicin, vilket är ett krav.

Verksamhetschefen Norma Opitz på Läkarkonsulten erkänner att man haft svårt att hitta läkare, men i övrigt tillbakavisar hon kritiken. Att en läkare som fått sin legitimation indragen med motiveringen att han varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning skulle ha tagit emot patienter stämmer inte.

– Det kan jag helt neka till, för han har varit ett stöd för de läkare som varit här som inte klarat svenska språket eller vetat hur man hanterar en dator, säger Norma Opitz.

Enligt Region Skåne har vårdenheten även tagit för mycket betalt av patienter och brustit i journalföringen. Båda anklagelserna anser Norma Opitz beror på läkarvikarier som inte följt reglerna.

Vad det gäller den felaktiga listningen anser regionen att bara ett mindre antal av de uppemot 800 patienterna listats korrekt, men det håller inte företaget med om. Enligt Läkarkonsulten har man använt sig av tidigare intresseanmälningar, vilket man uppfattat som tillåtet.

När misstankarna uppstod stoppade Region Skåne snabbt utbetalningarna till företaget, och Gilbert Tribo är nöjd med det snabba agerandet.

– Det viktiga är att vi får stopp på den här verksamheten, och att patienterna känner förtroende för att vi snabbt och effektivt sätter stopp för de få som försöker missköta ett sådant här system, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".