Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre barn känsliga för gluten

Publicerat fredag 11 januari 2002 kl 07.07
En ny svensk studie visar att känslighet för gluten har minskat med nästan hälften bland de barn som följt läkarnas kostråd.
Glutenintolerans eller celiaki är vanligt bland svenska barn och orsakar ett långvarigt lidande. Sjukdomen kan orsaka viktförlust, depression, blodbrist och att barnen inte växer ordentligt. Enligt docent Irene Axelsson på Universitetssjukhuset i Lund visar studien att föräldrar gradvis bör vänja spädbarnen vid gluten redan från fyra månaders ålder. Till en början med barngröt, sedan med bröd och pasta och så småningom kanske med välling. Men det är viktigt att barnen samtidigt ammas. - Man tror att bröstmjölken har olika immunologiska egenskaper som gör att man tål gluten bättre, säger Irene Axelsson.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.