Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö/Lund

Sjukhus ska minska dödligheten

Publicerat onsdag 17 mars 2010 kl 04.00
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

En omorganisering av den svenska sjukvården skulle minska dödlighet och felmedicinering. Det visar erfarenheter från sjukhus i bland annat England och USA som i flera år jobbat efter modellen Lean Healthcare, ett system som sätter patientsäkerhet och sjukvårdspersonal i centrum.

Det här systemet skall nu införas på Skånes Universitetssjukhus i Lund och Malmö.

– Jag tror det är oerhört viktigt för att med det tryck vi har på sjukvården så ser jag inte några andra realistiska sätt att klara av det på, säger sjukhuschef Bent Christensen.

30 procent av sjukvårdens resurser används helt i onödan, menar Bent Christensen och det är ett problem som dagens toppstyrda sjukvårdsorganisation inte kan lösa. Svensk sjukvård är fast i ett industriellt tänkande från 60-talet, som går ut på att beordra och kontrollera.

– Jag tror det är vi som är chefer i systemet som inte har varit tillräckligt uppmärksamma på de här möjligheterna och kanske har varit lite för benägna att jobba med våra vanliga kontrollerande system i stället för att släppa medarbetarna fria att jobba med det här.

Lean Healthcare-modellen innebär att all sjukvårdspersonal skall vara delaktig, ha inflytande och vara informerade i detalj om vilken behandling patienterna får och hur vårdplaneringen ser ut. Felbehandlingar skall utredas direkt och rättas till. Vården skall vara helt inriktad på patientsäkerhet och det leder till kraftigt minskade sjukvårdskostnader, menar John Toussaint, chef för ThedaCare-sjukhuset i Wisconsin i USA.

Minskad dödlighet, inte en enda felmedicinering de senaste två åren sedan apotekare tog över ansvaret, sjukhusinfektioner efter kirurgiska ingrepp har minskat med 75 procent och sjukvårdskostnaderna minskade med 200 miljoner kronor.

Enligt sjukhuschef John Toussaint handlar det om att förändra inställningen hos framför allt sjukhuschefer och läkare. På ThedaCare-sjukhuset hade läkarna till en början svårt att acceptera att sjuksköterskorna fick ett betydligt större inflytande i vården och kunde började påtala de fel som begicks.

– Det blev bättre, sjuksköterskorna tog hand om problemen och skötte vården så mycket bättre än när det bara var upp till läkarna.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".