Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Skola i fokus i skuggbudget

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 14.58
Ewa Bertz (Fp) Anja Sonesson (M) och Yvonne Jönsson (Kd) Foto: David Rasmusson/SR

Den borgerliga oppositionen i Malmö vill satsa 110 miljoner på skola och förskola, samtidigt vill man spara in på projekt och ta bort stadsdelsorganistationen. Det här föreslår oppositionen i Malmö i sin alternativa budget.

Man vill också att skatten ska vara oförändrad och man vill införa ökad valfrihet inom äldrevården.

– De viktigaste satsningarna är de inom skolan och äldreomsorgen, säger Anja Sonesson (M), oppositionsledare i Malmö.

Det var en ganska klassisk borgerlig budget som idag presenterandes av Malmö oppositionen. Fokus ligger på ökad valfrihet inom både äldreomsorg och skola. Däremot blir det ingen skattesänkning

– I det läget Malmö befinner sig i just nu så ser vi inte den möjligheten, men det blir heller ingen skattehöjning, säger Anja Sonesson.

Bland annat vill de borgerliga att det ska bli krav på någon form av motprestation från personer med försörjningsstöd . man vill omvandla en del av MKB:s bostäder i utsatta områden till bostadsrätter och använda vinsten för att bygga fler hyresrätter, man vill införa en parboendegaranti inom äldreomsorgen och mer kameraövervakning på offentliga platser.

De största satsningarna i budgetalternativet syns inom skolans område där man lägger 110 miljoner kronor på att bland annat skapa mindre grupper i skola o förskola, extrastöd till elever som behöver det och man vill även införa ett omdöme i uppförande berättar det folkpartistiska kommunalrådet Ewa Bertz.

– Det är ett omdöme som bara föräldrarna ska få ta del av så att de vet hur deras barn uppför sig i Skolan. Det ska inte vara med i slutbetyget, säger kommunalrådet Ewa Bertz (FP).

För att finansiera sina löften vill de borgerliga bland annat dra ner på olika projekt och utredningar och genom att börja avveckla stadsdelsorganisationen hoppas man spara in 33 miljoner kronor under 2011, säger Anja Sonesson.

– Stadsdelsorganisationen tycker vi är kostsam odemokratisk och ineffektiv. Den kommer vi att förändra och det kommer att inbringa pengar.

Om ni skulle vinna valet i höst, hur kommer malmöborna att märka det?

– Vi kommer att hushålla med Malmös resurser på ett betydligt bättre sätt. Vi kommer inte att slösa bort pengarna på administration utan Istället dem direkt till skola, vård och omsorg.

Men kommunstyrelsen ordförande, socialdemokraten Ilmar Reepalu, tror att oppositionen räknar fel när de tror de kan spara pengar på att avveckla stadsdelarna.

– Varje gång man förändrar en organisation så kostar det. Kanske första året 20 till 30 miljoner, för att år tre och fyra göra en viss besparing om inte den centrala byråkratin sväller, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".