Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Många saknar fortfarande brandvarnare

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 05.46
Sonja Adzic kontrollerar brandvarnaren. Foto: David Rasmusson/SR

I vissa delar av Malmö saknar över hälften av hushållen fungerande brandvarnare. Det visar en kartläggning som Räddningstjänsten Syd gjort. Brandvärdar jobbar vidare för att öka förståelsen.

– Det är ju ett litet antal av det totala antalet hushåll, men vi kan ju se tendenser som styrker de misstankar vi har haft om en låg brandvarnarförekomst i vissa delar av tätorterna, säger Per Björkman, verksamhetsstrateg på Räddningstjänsten Syd.

Vet ni vad det beror på?

– Egentligen inte, men vi tror att våra hembesök ska sätta ytterligare press på fastighetsägare och boende att förbättra sitt brandskydd.

Räddningstjänsten Syd har som mål att besöka 15 000 hushåll i år och har börjat i områden där man har haft problem med bränder. Hittills har man varit i över 4 500 hem och resultatet är väldigt skiftande. I Jägersrodistriktet där bland annat Rosengård ingår har man gjort cirka 1 400 besök och i bara 40 procent av fallen hittar man brandvarnare som fungerar, samma siffra i Lunds distrikt är 92 procent.

Räddningstjänstens vapen för att få upp brandvarnartätheten är fler hembesök, besök där man både kontrollerar brandvarnare och ger de boende en snabbkurs i brandsäkerhet.

– Bland annat visar vi en bild på ett rökfyllt trapphus och frågar hur de tror de ska agera. Tyvärr är det många som tror man ska springa ut, men man ska ju stanna i lägenheten, berättar Sonja Adzic ,en av de flerspråkiga Brand- och säkerhetsvärdar som jobbar i Rosengård.

Hur stor är kunskapen om brandsäkerhet i allmänhet?

– I Rosengård där vi har varit så har den blivit högre den senaste tiden, men när jag började var den ganska låg. Det roliga är ju att man träffat på boende som varit med på föreläsningar som vi har haft på olika föreningar och skolor, och de börjar känna till det. Då får man ett kvitto på att de har lärt sig saker, säger Sonja Adzic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".