Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Malmö

Polisen: "Kan vara samma gärningsman"

Uppdaterat onsdag 20 oktober 2010 kl 19.31
Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 11.54
Malmöbo: ”Vi är skakiga allihop här”
(1:41 min)
Polistekniker letar efter spår efter skottlossning i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Fallet med mannen som blev skjuten i ryggen när han väntade på bussen på Eriksfältsgatan på Nydala i går kväll är nästan identiskt med skjutningen vid en busshållplats i Lönngården för drygt en vecka sedan. Polisen säger att det kan röra sig om en och samma gärningsman, vilket stärks av de ballistiska undersökningar som gjorts.

Polisens hypotes att en och samma gärningsman ligger bakom skjutningarna har stärkts av de ballistiska undersökningar som gjorts.

– Det finns en konkret knytning mellan vissa av fallen genom att det är samma vapen, bekräftar Börje Sjöholm, operativ chef vid länskriminalen, för SVT:s Sydnytt.

Länskriminalens operativa chef Börje Sjöholm bekräftar att samma vapen använts vid flera av skjutningarna.

– Det rör sig om ett handeldvapen, alltså en pistol eller revolver. Om vi hittar aktuellt vapen så har vi ju gjort jätteklippet. Nu har vi något konkret som visar att de här skjutningarna hör ihop, säger Sjöholm till TT.

I nuläget vill polisen inte avslöja i exakt hur många av skjutningarna samma vapen använts.

De två skjutningarna sällar sig till de upp emot femton oförklarliga skjutningar det senaste året där polisen står utan motivbild och där offren inte kan knytas till kriminella nätverk.

I så gott som samtliga fall har skotten riktats mot personer med invandrarbakgrund. Polisen arbetar intensivt med hjälp av Rikskriminalen med att lösa fallen.

På busshållplatsen på Eriksfältsgatan går bussarna som vanligt idag. I en liten talldunge bakom hållplatsen fotograferar polisens tekniker brottplatsen. Camilla Fors som står och väntar på bussen berättar att hon är skakad efter gårdagens skottlossning.

– Alla säger samma sak, vi är skakiga allihop här och rädda och vågar inte gå ut på kvällarna. De barnfamiljer som bor här vågar inte släppa ut sina barn, berättar hon.

En kvinna som inte vill uppge sitt namn säger att det som händer är hemskt och att det påminner henne om lasermannen. Hon pekar på sin mörka hud och säger att på henne syns det ju att hon är invandrare.

– Kanske om man kommer från Bosnien är det ok, men om man är som jag kan man inte gömma det ju. Man bara hoppas att de kan lösa det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".