Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Vårdcentral mister sitt avtal

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 05.25
Region Skåne:”Patientsäkerheten var hotad”
(1:38 min)
Region Skånes hus i Malmö.

Region Skåne säger upp sina avtal med Specialisthälsans vårdcentraler i Malmö. Företaget har på flera punkter brustit i sitt vårdansvar. Nu står över 2 500 patienter utan vårdcentral.

– Det har varit långvariga brister i ledningssystemet. Så allvarliga så att det drabbat patientsäkerheten, säger Carina Nordqvist Falk som är tillförordnad chef för regionens styrning av sjukvårdsuppdragen.

Bristerna i ledningen handlar bland annat om att regionen inte tycker sig hitta någon tydlig ansvarsfördelning. Dessutom har Specialisthälsan haft långvariga ekonomiska problem, som enligt regionen bland annat lett till att patienter som fått remiss till andra vårdgivare, nekats vård eftersom det funnits en rädsla för att Specialisthälsan inte ska hunna betala för sig.

Men det är inte första gången som Region Skåne uppmärksammar företaget. För en månad sedan varnades Specialisthälsan för att man inte hade tillräckligt många specialister i allmänmedicin i tjänst, ett problem som fortfarande kvarstår.

Tidigare har företaget också varit inblandade i oklara ägarbyten, som också dem kritiserats av regionen.

Leif Östling äger Specialisthälsan, och säger sig hålla med om Region Skånes juridiska bedömning. Men samtidigt är han kritisk mot regionens vårdpolitik, och menar att marknaden inte är konkurrensneutral och att privata aktörer missgynnas. Dessutom anser han att regionen nu äventyrar patientsäkerheten, eftersom man inte fått tid på sig att avsluta vården.

– Jag tycker att de åtminstone med fyra veckors varsel borde meddelat att vi från och med ett visst datum skulle få sluta bedriva vården. Därför måste ni remittera över patienter. I dagsläget har ingen av de här patienterna ansvarig läkare, säger han.

Enligt Region Skåne kommer de drygt 2 500 patienterna som var skrivna hos Specialisthälsan nu listas hos andra vårdgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".