Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Hjärtstopp drabbar patienter i onödan

Publicerat söndag 24 oktober 2010 kl 09.00
Läkare: ”Det borde uppmärksammas mer”
(1:43 min)

21 patienter dog i onödan efter hjärtstopp som orsakades av vårdskador på Skånes universitetssjukhus i Lund, enligt en analys som intensivvårdsavdelningen gjort.

– Det finns frånvaro av åtgärder som borde ha skett och i ett antal fall så är det faktiskt så att våra patienter råkar illa ut i form av livshotande och dödliga situationer i onödan, säger överläkare Andreas Hvarfner som ansvarat för intensivvårdsavdelningens analys. Han berättar även att ett fall av fem hade kunnat undvikas, om sjukhuset hade arbetat mer förebyggande. 

Under år 2008 och 2009 slog personalen larm om hjärtstopp i 193 fall och på grund av flera brister på sjukhuset fick 41 av patienterna vårdskador, varav 13 var livshotande och 21 ledde till döden.

Intensivvårdens analys visar att anledningarna till vårdskadorna bland annat beror på att personal ger alldeles för lite syrgas när patienter drabbas av andningssvikt och att oroliga patienter ibland får lugnande medel som sedan förvärrar svikten.

Ulrika Nilsson arbetar som sjuksköterska på Mediciners akutvårdsavdelning i Lund och hon tror att vårdskadorna även uppstått på grund av platsbrist och på grund av att personalen inte har tillräcklig kunskap.

– På MAVA där jag jobbar har vi ett stort patientflöde och vi märker av platsbristen jättemycket, säger Ulrika Nilsson.

I dag har personalen ett inplastat kontrollkort som visar olika värden och hur pass ofta en patient behöver kontrolleras. Men överläkare Anders Hvarfner tycker inte att de hjälpmedel som finns är tillräckliga. Läkare måste bli mer engagerade och övervakningsplanen behöver bli bättre.

– Skulle vi vara lite mer systematiska i vårt sätt att arbeta, det vill säga organisera oss bättre och stärka kompetensen något på det här området, så skulle vi kunna förebygga många dödsfall, säger Andreas Hvarfner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".