Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Få skåningar sjukskriver sig

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 14.42
Försäkringskassan: ”Skåne ligger bättre än övriga riket”
(1:32 min)

Allt färre skåningar är sjukskrivna. Det visar siffror från Försäkringskassan. Samtidigt är det också färre som får aktivitets- och sjukersättning. Och det gör att Skåne ligger under riksgenomsnittet.

– Skåne ligger bättre till än övriga riket. Dels hade man ett bättre utgångsläge, men ligger bättre än riket även idag, säger Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan.

Bäst går det för kommunerna i västra Skåne. Lomma, Vellinge och Lund är de som har lägst ohälsotal, vilket alltså är Försäkringskassans mått på hur många dagar som invånarna är borta från arbetslivet.

Ohälsotalen i Sverige har sjunkit stadigt sedan 2003 och redan då såg situationen i Skåne bättre ut än i övriga Sverige.

Flera orsaker tros ligga bakom den positiva utvecklingen. Arbetsmarknaden är gynnsam i Skåne, framför allt i länets västra delar.

Men det är också viktigt hur kommunerna möter de sjuka. Inte minst i kommunens roll som arbetsgivare, eftersom de har så många anställda inom till exempel skola och omsorg. Det säger Ingrid Sonander, på Försäkringskassan i Lund.

– Det är tunga arbeten, ibland kanske också psykiskt påfrestande. Där är det oerhört angeläget att man både arbetar förebyggande och att man är beredd att öppna upp mellan förvaltningarna och hittar nya möjligheter för människor.

Men även om siffrorna i stort sett går åt rätt håll, så finns det orosmoln. Bland annat vinner den psykiska ohälsan mark, men framför allt går utvecklingen åt fel håll när det gäller unga funktionshindrade.

– I dag är det färre unga funktionshindrade som finns i arbete än bakåt i tiden. Det tycker jag är ett jättestort misslyckande. Bara för att man till exempel är rullstolsburen, inte skulle kunna jobba som akademiker är bara korkat, säger Stig Orustfjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".