Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Flicka utnyttjades efter miss från socialtjänsten

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 16.59
Socialtjänsten i Fosie: ”Vi tar kritiken på största allvar”
(1:55 min)

Socialstyrelsen riktar svidande kritik mot socialtjänsten i Fosie i Malmö som trots att man visste om det inte agerade när en 14-årig flicka tvingades sälja sex hösten 2009.

– Vi har brustit och det beklagar jag. Vi tar självklart Socialstyrelsens kritik på största allvar, säger Eva Stener, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Fosie.

Flickan det handlar om blev mycket omskriven för ungefär ett år sedan när det avslöjades att hon tvingats att sälja sex till ett stort antal män i Malmö. Tidigare i år fälldes två äldre flickor för att ha sålt tonåringen, men alla de män som köpte sex av henne har gått fria.

Flickan var tidigare placerad i familjehem, men socialtjänsten i Fosie följde inte upp hur hon hade det. Efter att ha granskat dokumenten om flickan anser Socialstyrelsen att socialtjänsten konsekvent brustit i sitt ansvar. Bland annat har man inte tillräckligt pratat med flickan själv.

– Nej, inte alls i den utsträckning man ska göra, säger Margareta Johansson, inspektör på Socialstyrelsen.

Vården av flickan avslutades i juni 2008, trots att socialtjänsten visste att hon då skulle bo med en äldre släkting som var bostadslös. Det var efter det som hon träffade de andra flickorna som tvingade henne att sälja sex. Det fick socialtjänsten också veta, men utan att agera och utan att göra någon polisanmälan. Advokaten Andréas Björkman som var hennes biträde i rättegången är mycket kritisk och anser att flickan hade kunnat skyddas från de brott hon senare utsattes för.

– Hade man agerat är jag helt övertygad om att man i vart fall hade kunnat kraftigt begränsa det som faktiskt hände, säger Andréas Björkman.

Det var efter rapporteringen i medier om rättsfallet som Socialstyrelsen reagerade. Nu kräver Socialstyrelsen besked senast den 15 december om vilka åtgärder som socialtjänsten har vidtagit, dels för flickan och dels för att förhindra att något liknande händer igen. Några förändringar har redan skett.

I början av året organiserade man om så att fyra socialsekreterare nu enbart jobbar med att följa upp hur de omkring 100 barn i stadsdelen som är placerade i familjehem har det. Flickan som socialtjänsten missade att följa upp, kämpar under tiden med att komma över de brott hon utsatts för.

– Det är svårt. Det är pressat. Det är väldigt mycket att gå igenom. Hon kämpar på, säger advokat Andréas Björkman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".