Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Malmö kräver pengar för kulturen

Publicerat lördag 9 februari 2002 kl 08.56
Malmö Stad kräver att Region Skåne ska betala mer för kulturen i Malmö.
Förhandlingarna ska mynna ut i ett nytt kulturavtal som ska reglera vem som ska betala vad och bestämma över bland annat Malmö Dramatiska teater, Musikteatern och Symfoniorkestern. Gemensam finansiering Enligt de nuvarande överenskommelserna är det Region Skåne som finansierar både Malmö Musikteater och Skånes Dansteater. Malmö Stad och Region Skåne delar däremot på ansvaret för Malmö Dramatiska Teater och Symfoniorkestern, genom att Malmö står för en fjärdedel av finansieringen. Region Skåne betalar sammanlagt knappt 160 miljoner kronor. Resten ska Malmö kommun stå för som också är formell ägare till kulturbolagen. Kommunen täcker förluster Men fördelningen mellan Region Skåne och Malmö fungerar inte längre. När teatrarna inte kunnat hålla sina budgetar har det hittills alltid varit Malmö kommun som skjutit till extrapengar, trots att det är regionen som är huvudfinansiär. På det viset har kulturinstitutionernas ramar ökat med runt 20 miljoner kronor. De utgifterna vill Malmö att regionen ska stå för i så stor utsträckning som möjligt. Hur regionen ställer sig är oklart eftersom parterna har beslutat att inte uttala sig under förhandlingarna. Tidigare har regionen alltid ställt sig kallsinnig till att öka sin andel. Regionens inflytande knäckfråga En annan knäckfråga i förhandlingarna är hur regionens inflytande över kulturbolagen ska se ut. Hittills har regionen inte velat sitta med i styrelserna. Däremot vill man sannolikt ha inflytande genom de måldokument som reglerar vilka krav och önskemål som ställs på institutionerna. I april ska avtalet vara färdigförhandlat så att det kan antas av kommunfullmäktige i Malmö och av regionfullmäktige.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".