Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresundsregionen

DSB Firsts tillstånd kan dras in

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 17.00
Enhetschef: ”Drar vi in tillståndet är det med omedelbar verkan”
(2:24 min)
Öresundståg Foto:Karl-Johan Löfgren/SR

Det danska statliga tågbolaget DSB:s styrelse har suttit i möte hela dagen om krisen i DSB First som kör Öresundstågen. Men först imorgon bitti tänker styrelsen redogöra för sina beslut.

Frågorna om DSB First klarar att fortsätta att köra tågen är många, men svaren är få. Först i morgon bitti har DSB:s styrelse utlyst en presskonferens efter sitt styrelsemöte. Inte ens de anställda får veta något.

– Om jag vill ha någon information om företaget får jag det via radio eller tv. Vi får ingen information från vår ledning alls, säger Ib Kirkegaard, som är lokförare i det danska bolaget i DSB First-gruppen.

Ingen kan just nu svara på hur det ekonomiska läget är i DSB First som kör Öresundstågen. Det svenska bolaget i gruppen har bett att få förlängd tid hos Transportstyrelsen i Sverige som krävt en redovisning av företagets ekonomi. Papperen skulle vara inne den 20 april, men nu har tiden förlängts till den 2 maj.

Om de inte kommer in då, blir det troligen nya förelägganden från Transportstyrelsen. Om DSB First inte kan redovisa sin ekonomi alls kan Transportstyrelsen dra in tillståndet enbart på den grunden. Tillståndet upphör då att gälla omedelbart, vilket i värsta fall kan betyda att tågen stoppas ute på banorna. 

– Drar vi in tillståndet är det med omedelbar verkan. Då får de inte längre fortsätta att bedriva tågdrift, säger Heléne Jarefors, enhetschef på Transportstyrelsen.

I Köpenhamn har DSB:s styrelse suttit i möte i dag för att göra om årsredovisningen för 2010. Den visar hittills på ett överskott på 173 miljoner danska kronor, men enligt danska medier kommer det att bli ett underskott på över en halv miljard eftersom styrelsen tänker reservera 700 miljoner danska kronor för att täcka underskotten i DSB First. 

Det blir en del av följden av konstaterandet att det lån på 304 miljoner som DSB gett DSB First är ett statsstöd som inte tillåts i EU:s konkurrensregler.

Samtidigt meddelar brittiska First Group som äger 30 procent av DSB First att de ser över sin position i företaget. Lokföraren Ib Kirkegaard tycker att DSB Firsts ledning skulle ha lyssnat på personalen. 

– Personalen har vuxit och vuxit. Vi vill ha en platt organisation utan så många chefer, men de blir bara fler och fler. Om de hade lyssnat på oss lokförare och tågvärdar, hade det gått mycket bättre, det är jag säker på, säger Ib Kirkegaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".