Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kamp för larmbågar på psyket

Publicerat tisdag 31 augusti 2004 kl 10.18

Personalen vid psykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö vill ha larmbågar för att hindra patienter och besökare att ta med sig vapen in på sjukhuset. Enligt facket blir det allt vanligare att knivar och skjutvapen tas med in och det skapar ofta hotfulla situationer.

– När man visiterar patienter eller går igenom patienternas tillhörigheter när de kommer in hittar vi vapen, då hinner det aldrig bli någon incident men man blir också hotad, säger Carina Svensson, ordförande Kommunal Skåne sektion 55, för sjukvården i Malmö och Trelleborg.

Varje vecka hittar vårdpersonalen vapen av olika slag. Alltifrån knivar och pistoler till hammare och andra verktyg som kan användas för att skada tas med in på sjukhuset av patienter men även av besökare och anhöriga och det skapar en otrygghet.

– Det är tillräckligt för att vi skall känna en osäkerhet både mot patienterna, personalen och anhöriga, säger Carina Svensson.

På de mest intensiva avdelningarna, psykakuten, rättspsykiatriska kliniken och Beroendecentrum har personalen bärbara larm och det finns också larm monterade i rummen. Men både fack och arbetsgivare är överens om att arbetsplatsen har blivit farligare och facket har länge krävt förbättrad säkerhet.

– Ja, det är ett önskemål som vi har haft under många år, att man sätter in larmbågad som man går igenom när man går in på avdelningarna, säger Carina Svensson.

Facket har tillsammans med en grupp från verksamhetsledningen äskat pengar men fått avslag från sjukhusledningen eftersom den investering på runt 30 000 kronor som ett par larmbågar skulle kosta måste tas från verksamhetens budget och det blir inga extra pengar från sjukhusledningen.

– Larmbågarna är inte tillräckligt dyra för att tas ur den övergripande budgeten. Pengarna skulle då istället tas från verksamhetens budget, pengar som också skall räcka till allt i verksamheten som vikarier, extrapersonal, extravak och då blir det inte medel till det, säger Carina Svensson.

Facket fortsätter nu att kämpa för att få pengar till att installera larmbågar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".