Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bebyggelse närmre hästanläggningar

Publicerat onsdag 15 september 2004 kl 08.53

Länsstyrelsen i Skåne vill att man i framtiden ska kunna bygga bostäder tätare inpå hästanläggningar, ett förslag som väcker protester. Intresset för att ha hästar har aldrig varit större samtidigt som efterfrågan på mark för bostäder blir större i västra Skåne.

Sedan tidigare finns riktlinjer där rekommendationen är att bostäder inte ska byggas närmre än 200 till 500 meter, beroende på vad det är för typ av djuranläggning. Orsaken är bland annat risken för lukt, buller, flugor och allergier. Riktlinjerna grundar sig bland annat på tidigare skrivelser från Boverket och Naturvårdsverket.

Men i västra Skåne blir trycket allt högre på mark för att bygga bostäder och länsstyrelsen vill att man i vissa fall lättare ska kunna bygga så nära som 50 meter från en hästhage om det handlar om mindre hästanläggningar. I Kvärlöv utanför Landskrona har ett beslut om detaljplan lagts på is i väntan på de nya riktlinjerna.

– Det handlar om människors hälsa. Hästallergi är utbrett och väldigt starkt. Dessutom ska en etablerad gård få finnas kvar och inte utsättas för restriktioner när man bygger runt om den, menar Lennart Zithén i Kvärlöv.

På länsstyrelsen jobbar planhandläggare Claus Pedersen med de nya riktlinjerna:
– Vi har tittat på de gamla rapporterna som uttalandena kommer ifrån, och när man skärskådar dem ser man att det inte finns några sakligt motiverade argument utan man har helt enkelt antagit att ett par hundra meter är väl ett rimligt skyddsavstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".