Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Insyn ifrågasätts hos Lunds Energi

Publicerat onsdag 13 oktober 2004 kl 15.06

Ordföranden i kommunrevisionen i Lund, Per Olsson, lämnar sitt uppdrag som lekmannarevisor för Lunds Energi i protest mot att det kommunägda bolaget enligt hans uppfattning motverkar den kommunala revisionen.

Men på Lunds Energi är man helt oförstående. Jan Samuelsson är VD:

- Vi är förvånade över påhoppet, och tillbakavisar kritiken om bristande insyn, säger vd Jan Samuelsson

Kommunrevisionens ordförande Per Olsson som nu alltså väljer att hoppa av, menar att Lunds Energi har nekat att betala ett sakkunnigt biträde som ska hjälpa till vid den lagstadgade lekmannarevisionen, och det gör att han anser att han inte kan genomföra sitt uppdrag. Men det här stämmer inte, menar Lund Energis VD Jan Samuelsson:

- Inte alls, det står i arbetsordningen att vi ska betala. Men vi vill undvika dubbelarbete, säger han.

Syftet med att ha en politiskt utsedd lekmannarevisor är att kommunala bolag ska granskas. Det handlar bland annat om att kontrollera att bolagen följer kommunallagen, att de agerar moraliskt och till exempel följer kommunens miljöplan.

Kommunfullmäktiges ordförande i Lund, Larry Andow, beklagar Per Olssons avhopp, och han medger att arbetet med att få insyn i de kommunala bolagen ibland går trögt:

- Det sitter en gammal kultur i väggarna överallt, det är svårt att acceptera insyn, bolagen har kunnat leva sitt liv väldigt länge, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".