Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Seko varslar om poststrejk

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 13.30

Fackförbundet Seko har varslat om strejk vid tre postterminaler i Stockholm. Om parterna inte kommer överens så utbryter strejken på måndag klockan 16.00. Och strejken i Stockholm kommer att leda till svåra störningar för Posten även i Skåne.

När det gäller hyresinbetalningar med postgiro så meddelar posten att vissa inbetalningskort kommer att fungera, det handlar då om de så kallade C och CK korten.

Konflikten handlar i huvudsak om två frågor. Dels handlar det om att Posten enligt Seko vill förkorta av uppsägningstiden och tryggheten vid uppsägning.  Den andra frågan handlar om Seko:s yrkande om en så kallad lönetrappa som börjar på 14 000 kronor i månaden och slutar på 18 000 kronor efter tre år. Läget inom posten just nu är att man har en ingångslön på 12 657 kronor i månaden och att man efter 2,5 år har en slutlön på 14 920 kronor i månaden.

Och om strejken skulle bryta ut på måndag så kommer det bli allvarliga störningar i postgången för skåningarna. Brev till och från Stockholmsområdet, Norrköping, Nyköping och Gotland kommer inte att komma fram. Det samma gäller brev norr om Stockholm eftersom de omsorteras i Stockholm.

Även post som skickas söder om Stockholm kan bli kraftigt försenad eftersom, Seko lagt övertidsblockad, nyanställningsblockad och ett förbud mot inhyrning av personal.

När det gäller paket, så kommer inga sådana kunna skickas till och från Stockholm. Och i övrigt så är det osäker vad som kommer hända.

Vad gäller Svensk kassaservice så har Posten skickat in en ansökan om dispens för post- och bankgiroinbetalningarna. Men om dispensen inte går igenom så kommer inga post- eller bankgiroinbetalningar att kunna skickas och inga inbetalningar kommer heller att kunna göras på Svensk kassaservice.

Vad gäller utlandsposten så kommer breven till och från Danmark kommer de förhoppningsvis att komma fram som vanligt eftersom de sorteras i Malmö, men i övrigt så kommer breven från vissa länder att påverkas av en eventuell strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".