Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oron för brott ökar i Malmö

Publicerat fredag 22 oktober 2004 kl 16.30

Oron för att utsättas för brott i Malmö ökar, trots att antalet anmälda våldsbrott nu sjunker för första gången på länge. Även antalet personer som uppger att de utsatts för våld minskar något, visar en enkätundersökning som genomförts i Malmö under augusti månad.

Ulla Ardermark är polismästare i Malmö:

– Undersökningen genomfördes när vi hade ett antal grova brott, i mitten av augusti. Det gör nog att man känner större oro än annars, säger hon.

Enkäten har gjorts i samarbete mellan polisen och Malmö stad, och omkring 2000 svarade på den. Resultatet är uppdelat stadsdelsvis, och det är för att polisen ska kunna jobba med det som oroar människorna i området, berättar Ulla Ardermark:

– Just nu analyserar vi materialet, sedan får närpolisområdena avgöra vad som behöver göras, säger hon.

Trafiken är det som de boende i Malmö upplever som det största problemet i sitt bostadsområde. Hela 53 procent av de tillfrågade upplever trafiken som ett problem. Därefter kommer skadegörelse, nedskräpning och ungdomsgäng. I Rosengård upplever 68 procent att ungdomsgängen utgör ett problem.

Samtidigt har antalet anmälda våldsbrott i år minskat för första gången sedan 1998. Till exempel minskar antalet misshandelsfall utomhus och antalet väskryckningar jämfört med förra året. Däremot har antalet rån utomhus ökat.

Och ansvaret för att förbättra tryggheten i Malmö ligger inte bara hos polisen. Birgitta Nilsson är kommunalråd och ordförande i brottsförebyggande rådet i Malmö:

– Vi har ansvar för det förebyggande arbetet. Människor som har arbete, ett bra boende och ordnad ekonomi mår bättre och är bättre föräldrar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".