Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Staten ska lösa vindkraftskonflikter

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 16.32

49 områden i Sverige har nu pekats ut som riksintressanta för en kraftig utbyggnad av vindkraft. Enligt en ny rapport från Energimyndigheten är det framför allt i södra Sverige och ute till havs som utbyggnaden bör ske. Rapporten har betydelse om riksdagens mål för förnybar energi skall uppnås.

Thomas Korsfeldt är generaldirektör:

- Här har man pekat ut områden där man kan diskutera att bygga ut vidkraften, säger han.

De blåshål som energimyndigheten pekat ut finns i 13 län och flest områden ligger i Skåne, Halland, Kalmar län, Gotland och Gävleborgs län. Det handlar om stora vindparksanläggningar i de flesta fall ute till havs med mellan 20 och 100 vindkraftsaggregat i varje område.

Enligt energimyndigheten har man tagit bort flera områden där en vindkraftsutbyggnad bedömts krocka med andra intressen som fiske, sjöfart och friluftsliv. En statlig samordnare skall nu hålla i kontakten med de kommuner som pekats ut som lämpliga:

- Den statliga samordningen går ut på att lösa de konflikter som finns, att inte välja ut områden där det finns motstående intressen, säger Thomas Korsfeldt.

Enligt energimyndigheten är det få kommuner i de utpekade områdena som motsätter sig en vindkraftsutbyggnad, men Skurups kommun i Skåne har folkomröstat och sagt nej till planerna på en vindkraftspark i havet utanför Abbekås.

Utbyggnaden kommer att ta lång tid, först om tio år tror energimyndigheten att de nya vindkraftsparkerna kan producera energi motsvarande ungefär två kärnkraftsverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".