Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Expressen ställs inför rätta för vapenbrott

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 10.30
De åtalade nekar brott
(2:03 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

I dag inleddes rättegången i Malmö mot tidningen Expressens chefredaktör och två medarbetare. De misstänks för vapenbrott och anstiftan till vapenbrott i samband med att tidningens reporter köpte ett illegalt vapen i Malmö.

Det var i slutet av oktober 2010 som en reporter från Expressen för tidningens räkning köpte ett vapen i Malmö. Expressen försökte undersöka påståendet om att ”vapnen flödar” i Malmö. I dag ställs tidningens chefredaktör tillsammans med en nyhetchef inför rätta i Malmö för anstiftan till vapenbrott. Reportern som köpte ett illegalt vapen står åtalad för vapenbrott.

Köpet redovisades i flera artiklar och åtalet förvånar chefredaktör Thomas Mattsson.

– Jag blir ju förvånad när ett så uppenbart journalistiskt arbete som undersökande journalistik om illegal vapenhandel blir till en domstolssak. Det saknas brottsligt uppsåt och omständigheterna är inte tvistiga, vi har berättat om i tidningen om vad exakt som hände, säger Thomas Mattson till Ekot

Chefredaktören beslutade om vapenköpet i Malmö, sade kammaråklagare Jörgen Larsson under rättegången i dag. Enligt åklagaren gav nyhetschefen klartecken när vapenköpet gjordes möjligt för reportern. Efter att ha köpt vapnet ska reportern ha transporterat det i en bil och förvarat det i ett hotellrum innan det överlämnades till polisen.

– Han, liksom uppenbarligen den person han förvärvat vapnet av, har saknat rätt att inneha vapnet, sade Jörgen Larsson.

Kammaråklagaren har lagt stor vikt vid att vapnet inte överlämnades direkt till polisen. Vapnet blev bland annat fotograferat på hotellrummet och bilderna publicerades senare i tidningen i en artikel om vapenköpet.

Försvarsadvokaterna refererade i sin sakframställan till den debatt som pågick i samband med skottdåden i Malmö 2010 och som bland annat kretsade kring frågan om tillgången på illegala skjutvapen. Enligt en av advokaterna ligger de flera skottdåd som ägde rum i Malmö i oktober 2010 till grund för det reportage som Expressen beslutade om.

Expressens försvarare redovisade även flera exempel där journalister köpt illegala vapen för att visa på vapentillgången i landet utan att vapenköpen fått några rättsliga efterspel. Så vad skiljer det vapenköpet som nu får en rättslig prövning från de andra vapenköpen?

Den frågan vill kammaråklagare Jörgen Larsson inte svara på och inga andra frågor heller. Han konstaterade i sin korta sakframställan att det är ett brott att köpa ett illegalt vapen. Chefredaktör Thomas Mattsson och hans medarbetare nekar till brott.

– Vi menar att det inte var en brottslig gärning, vi menar att det inte skedde något innehav i juridisk mening och att vi saknade uppsåt. Det ska vi pröva först i Malmö tingsrätt och sannolikt också i hovrätten, säger Thomas Mattson till Ekot.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".