Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Tre nya nämnder tar hand om skolan

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 14.19
(M): ”Jag är glad för Malmös skolelevers skull”
(1:48 min)

Skolorganisationen i Malmö görs om. Förra året riktade skolinspektionen kraftig kritik mot de usla studieresultaten i kommunen. Den politiska styrgrupp som tillsattes kom idag överens om att föreslå att ansvaret för skolan flyttas från stadsdelsnämnderna.

Skolresultaten i Malmö är ökänt usla. I den senaste mätningen hamnade kommunen på 274:e plats i Sverige. Nu gör kommunen om skolorganisationen.

Förra året riktade skolinspektionen kraftig kritik mot de alarmerande dåliga resultaten i Malmös grundskolor, där bara 3 av 5 elever gick ut nian med godkänt i alla kärnämnen.

Skolinspektionens kritik fick kommunpolitikerna att tillsätta en politisk styrgrupp, som skulle utreda skolorgansationen. Idag lade styrgruppen fram sitt förslag, som ska läggas fram för kommunstyrelsen på måndag. Efter en remissrunda, kan kommunstyrelsen ta beslut i höst och den nya organisationen börja gälla från 1 juli 2013.

Idag finns det elva olika skolstyrelser, eftersom det är stadsdelsnämnderna som ansvarar för skolan. En nästan helt enig styrgrupp föreslår nu att ansvaret flyttas från stadsdelsnämnderna till tre centrala nämnder: en för förskolan, en för grundskolan och en för gymnasiet.

Skolkommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tycker att förslaget kommer att frigöra resurser för satsningar på skolan, undvika dubbelorganisation och utnyttja skattepengarna bättre.

Malmö växer och Stjernfeldt Jammeh räknar med att kommunen måste bygga 20 nya skolor under 2010-talet.

Om stadsdelsnämnderna blir av med ansvaret för skolfrågorna, mister de hälften av sin verksamhet. Detta får naturligtvis konsekvenser för stadsdelsnämnderna, men vilka konsekvenserna blir, kunde inte Katrin Stjernfeldt Jammeh svara på idag.

Reformen med stadsdelsnämnder drevs igenom 1995 under stort motstånd från bland andra Moderaterna. Idag sade kommunalrådet Stefan Lindhe (M), som sitter i styrgruppen, att dess förslag är dödsstöten för stadsdelsnämnderna.

– Jag är glad för Malmös skolelevers skull för att vi får en ny skolorganisation, som bättre kommer att kunna fungera för att vi ska få bra skolor. Sedan är jag ledsen för att vi påpekat under alla dessa år, att det inte fungerar med stadsdelarna, och nu har man äntligen insett att det inte fungerar efter att ha fått kritik från skolinspektionen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh ville inte döma ut stadsdelsreformen, utan att det är förutsättningarna som har förändrats.

– Vi ser idag att 30 procent av eleverna söker sig till skolor utanför sin stadsdel och med den rörligheten så ser vi att för många elever så har det geografiska spelat ut sin roll.

Det enda partiet i styrgruppen som inte ställer upp på förslaget att lyfta skolansvaret till tre centrala nämnder, är Miljöpartiet. Lari Pitkä-Kangas vill hellre se att Malmös tiostadsdelsnämnder blir fem.

– Vi kan se att vi har haft för små stadsdelar i vissa avseenden. Där vill vi slå ihop stadsdelarna för att göra dem ungefär som medelstora kommuner. Och de klarar ju av att hantera skolan och då borde ju också dessa stadsdelar kunna göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".