Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Romernas situation i fokus för nytt pilotprojekt

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 16.45
Rom: ”Man måste dölja sin identitet för att få ett jobb”
(1:55 min)

Malmö och Helsingborg är två de fem svenska kommuner som valts ut att delta i ett pilotprojekt för att förbättra situationen för romer. Projektets syfte är att ta fram goda exempel på hur romer bättre ska komma in i samhället, genom extra stöd i bland annat skolan och arbetslivet.

– Man blir inte likadant behandlad som icke-romer, och jag skulle vilja bli behandlad som alla andra. Det är väldigt svårt, man måste dölja sin identitet för att kunna få ett jobb, säger Djura Ivanov, som själv känt sig diskriminerad på grund av sitt ursprung.

Det var totalt 18 kommuner som ansökte om att få delta i pilotprojektet som ska främja romers inkludering i samhället, då det kommer till utbildning, arbete och sjukvård.

De fem kommuner som valts ut är Malmö, Helsingborg, Luleå, Göteborg och Linköping. Kommunerna får, efter att ha lämnat in en godkänd projektplan, 700 000 kronor för att starta igång långsiktiga stödprojekt för romer. Efter det kan man söka ytterligare pengar för satsningar i bland annat skolan och vården. Integrationsministern Erik Ullenhag (FP), som besökte Romskt kulturcentrum i Malmö, tidigare i dag, tror att det kan bli ett lyft i vardagen.

– I vardagen handlar det om att utbilda personer som kan jobba i skolan som lärarassistenter som ska kunna romsk kultur och romani chib, som kan vara en trygghet och brygga in i skolan. Det finns också pengar att söka för hälsokommunikatörer för romska kvinnor och tjejer, säger han.

Malmö har ungefär 10 000 romer och Helsingborg 1200 - varav många är nyanlända. Parallellt med pilotprojekten kommer också Skolverket arbeta med att ta fram utbildningsmaterial om romsk kultur och läroböcker på romani chib. Erik Ullenhag betonar att det här är ett långsiktigt arbete - även om pilotkommunernas projekt bara sträcker sig fram till 2015.

– Vår utgångspunkt för romsk inkludering är på 20 år. Den ska löpa fram till 2032, vilket är väldigt långt åtagande för en regering. Och det är ju att sända signalen att det här inte ska handla om ett kortsiktigt projekt, för det tar väldigt lång tid att bryta diskrimineringen och det utanförskap den romska gruppen drabbas av, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".