Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Skånes företagsklimat upplevs negativt

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 14.43
"Förväntningar som inte har infriats"
(1:45 min)
Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne. Foto: Petra Haupt/SR

Företagsklimatet i Skåne blir allt sämre enligt Svenskt Näringsliv som gjort sin årliga enkätundersökning om hur företagarna upplever företagsklimatet i kommunerna. Hela 23 skånska kommuner backar i år.

– Det är förväntningar som inte har infriats. Det har varit mycket tal i ett antal år om att det ska bli bättre för företagen och att kommunerna ska ta tag i arbetet. När detta inte infrias så blir ju företagen frustrerade, säger Rolf Elmér chef för Svenskt Näringsliv Skåne.

I år backar hela 2/3 av de skånska kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i 268 kommuner. Det är ett trendbrott eftersom hälften av kommunerna backade 2011.

Det är främst de mindre och mellanstora företagen som är mest negativa, medan de stora företagen har en mer positiv hållning till företagsklimatet i kommunerna.

I östra Skåne ligger man sämst till, bäst klimat finns i sydvästra och nordvästra Skåne. Den kommun som rankas lägst är Bjuv som störtdyker 86 platser från ifjol, till 268 plats enligt Svenskt Näringslivs undersökning.

– Bjuv är en kommun där företagen säger att förtroendekapitalet för kommunensledningen har naggats i kanten. I något fall stängde man av gatan mitt under julhandeln och så vidare utan att informera företagen. Och när det brister i dialogen med företagen då blir de väldigt missnöjda, säger Rolf Elmér.

Vellinge har fortfarande högst förtroende i Skåne bland företagarna i den egna kommunen, trots att man tappar en placering och hamnar på en tredje plats i Sverige. Även Lund går framåt i rankingen, från 121 plats till 83 plats.

Varför går det bra för er i Lund?

– Jag tror att det finns en bra samsyn mellan både våra politiker och våra tjänstemän, säger Per Persson näringslivsdirektör i Lund.

Finns det några andra orsaker som ligger bakom Lunds framgång?

– Det är klart att det finns ett väldigt fokus på Lund med ESS, Max 4 och omvandlingen av Medicon Village. Men jag tror också att mycket finns hos de små. Till exempel hos nyföretagarcentrum och inkubatorerna som jobbar i det tysta och leverera många nya spännande företag, säger Per Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".